Știai că aproape 20% din aportul nostru zilnic de apă provine din alimente solide? În special fructele și legumele nu trebuie să ne lipsească din dietă. Pe lângă vitamine și minerale, ele ne asigură un plus de hidratare.

Nutriționiștii ne sfătuiesc săp profităm de fructele și legumele de sezon. „Cele mai bune alimente pentru hidratarea organismului sunt, bineînțeles, legumele și fructele, în această ordine. Dintre legume: dovlecelul, castravetele, spanacul, broccoli, ardeiul, vinetele, avocado, morcovii au un conținut ridicat de apă, între 80 și 90%. Pepenele, cireșele, ananasul, căpșunile, zmeura, caisele, kiwi, portocalele și lămâile conferă și ele o hidratare mare organismului“, spune dr. Iulian Amariei, medic nutriționist.

El mai spune că pentru o hidratare optimă, trebuei să „gândim verde“. „Adică să avem de 3 ori pe zi, la mesele principale, legume proaspete asezonate inteligent, în așa fel încât să putem beneficia de potențialul lor. Pe post de gustări sunt indicate fructele proaspete, coapte – cel mult 200 de grame, dacă vorbim de căpșuni, zmeură, afine și alte fructe de pădure“, recomandă medicul nutriționist.

Castravetele

foto: Jonathan Pielmayer

Această legumă, care are un conținut ridicat de apă (97%), este perfectă în salate. Dacă vrei să profiți de puterea sa pentru a te hidrata, prepară-ți o supă rece de castraveți, amestecând feliile cu iaurt degresat (și el hidratează) cu mentă și cuburi de gheață.

Roșiile

foto: marc Mueller

Feliate sau tăiate cubulețe, roșiile sunt întotdeauna un ingredient de seamă în salate, sosuri și sandvișuri. Roșiile cherry – dulci și suculente – pot fi o excelentă gustare și, în plus, te mențin hidratat (conțin 94,5% apă).

Ardeiul gras

Fie că este galben, roșu sau verde, ardeiul gras are un conținut ridicat de apă (între 92 și 94%). Însă are și alte beneficii: este o sursă excelentă de vitaminele A și C, potasiu, acid folic și fibre alimentare. Ardeii grași roșii conțin de aproape 11 ori mai mult betacaroten comparativ cu cei verzi.

Broccoli

Acest aliat benefic este o sursă importantă de sulforafan, un compus care accelerează enzimele protectoare ale corpului. În plus, contribuie la hidratarea organismului, deoarece conține 91% apă. Este bogat în vitamina C, fibre, calciu și are puține calorii.

Spanacul

Include frunzele crude de spanac în salatele și sandvișurile tașe, deoarece te ajută să te hidratezi (spanacul conține 91,4% apă). În plus, este bogat în luteină, potasiu, fibre și acid folic, iar o cană cu frunze de spanc conține 15% din necesarul zilnic de vitamina E.

Fructele de pădure

foto: Cecilia Par

Toate fructele de pădure sunt variante excelente pentru hidratarea organismului. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile lor, adaugă afine, căpșuni, zmeură și mure în smoothie-uri sau amestecă-le cu un iaurt simplu, degresat. De ce sunt atât de speciale? Deoarece conțin antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor.

Pepenele verde

foto: Roman Kraft

Acest fruct suculent se numără printre cele mai bogate surse de licopen, un antioxidant care luptă împotriva cancerului. Are un conținut mare de apă (91,5%) și te menține hidratat.

pe lângă procentul mare de apă, pepenele conține și multe fibre, iar astfel te ajută să previi constipația, contribuind la reglarea tranzitului intestinal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.