7 beneficii ale dovleacului asupra sănătății

Bogat în vitamine şi minerale, dar sărac în calorii, dovleacul poate fi încorporat cu uşurinţă în alimentaţie sub formă de supe, salate, plăcinte şi alte deserturi.

Potasiul din dovleac are efect benefic asupra tensiunii arteriale, iar antioxidanţii pot contribui la păstrarea sănătăţii oculare şi pot reduce riscul de boli cronice. E indicat să foloseşti dovleac proaspăt, din piaţă, nu din conservă. De asemenea, seminţele de dovleac uscate pot fi consumate ca gustare, fiind bogate în fosfor, mangan, magneziu şi fier.

Bogat în nutrimente și vitamina A

foto: charles deloye

Porivit, helathline.com, o cană de dovleac preparat termic, fiert sau copt (aproximativ 245 de grame), conţine 49 de calorii, 0.2 g de grăsimi, 2 g de proteine, 12 g de carbohidraţi, 3 g fibre, 245% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 19% din DZR de vitamina C, 16% din DZR de potasiu, 11% din DZR de cupru, mangan şi vitamina B2, 10% din DZR de vitamina E şi 8% din DZR de fier.

În afară de faptul că dovleacul conține vitamine și minerale, el conține și foarte puține calorii, având în vedere că are 94% apă. Este foarte bogat în beta-caroten, un carotenoid pe care organismul în transformă în vitamina A.

Antioxidanții pot reduce riscul de a face boli cronice

foto: Aaron BUrden

Radicalii liberi sunt molecule produse prin procesul metabolic al organismului. Deși sunt destul de instabili, au roluri foarte folositoare, cum ar fi distrugerea bacteriilor care produc daune.

Însă, un număr ridicat de radicali liberi în organism creează o stare numită stres oxidativ, a cărui legătură cu bolile cronice a fost dovedită, inclusiv cu bolile de inimă și cancerul.

Dovleacul conține antioxidanți, cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul și beta-criptoxantina. Aceștia pot neutraliza radicalii liberi, împiedicându-i să afecteze celulele.

Testele de laborator și studiile efectuate pe animale au arătat că acești antioxidanți protejează pielea împotriva daunelor produse de sore și diminuează roscul de a face cancer, boli ale ochilor și alte afecțiuni.

O imunitate de fier

foto: Cloe Fontaine

Dovleacul este bogat în nutrimente care pot îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar. De exemplu, este bogat în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Studiile arată că vitamina A poate întări sistemul imunitar și poate ajuta în lupta cu infecțiile. De aceea, oamenii cu deficiență de vitamina A pot avea un sistem imuniatr slăbit.

Dovleacul este bogat și în vitamina C, despre care se știe că mărește producerea de celule albe în sânge, ajută celulele imunitare să lucreze mai eficient și face ca rănile să se vindece mai repede.

În afară de cele două vitamine menționate, dovleavul este și o sursă importantă de vitamina E, fier și folați – despre toți se știe că ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Vitamina A, luteina și zeaxantina te ajută să ai o vedere mai bună

foto: Jamison Lottering

Este cunoscut faptul că vederea scade odată cu înaintarea în vârstă. Din fericire, consumul nutrienților necesari pot diminua riscul de pierderea a vederii. Dovleacul este bogat în nutrimente care au legătură cu o vedere ageră, chiar dacă organismul îmbătrânește.

De exemplu, beta-carotenul furnizează organismului necesarul de vitamina A. Cercetările arată că lipsa vitaminaei A este o cauză obușnuită a orbirii.

Într-o analiză a 22 de studii, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu un consum ridicat de beta-caroten au un risc semnificativ de scăzut de a face cataractă, o cauză obișnuită a pierderii vederii.

Dovleacul este o sursă importantă și de luteină și zeaxantină, doi compuși care au legătură cu riscul scăzut de a face degenerare maculară cauzată de vârstă și cataractă.

În plus, el conține și cantități importante de vitamina C și E, care funcționează ca antioxidanți și care ar putea împiedica radicalii liberi să afecteze celulele ochilor.

Antioxidanții ar putea scădea riscul de a face cancer

foto: Phil Hearing

Cancerul este o boală gravă în care celulele se dezvoltă anormal. Celulele canceroase produce radicali liberi pentru a le ajuta să se multiplice rapid.

Dovleacul este bogat în carotenoide, niște compuși care pot funcționa ca antioxidanți. Acest lucru pe permite să neutralizeze radicalii liberi, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la prevenirea cancerului.

De esemplu, o analiză de 13 studii a arătat că oamenii cu consum ridicat de alfa-carotene și beta-caroten au un risc semnificativ de mic de a face cancer la stomac.

În mod similar, alte studii efectuate pe oameni au descoeprit că aceia care consumă mai multe carotenoide au risc mai scăzut de a face cancer la gât, pancreas, sâni și alte tipuri de cancer.

Totuși, oamenii de știință nu sunt siguri dacă aceste carotenoide singure sau și alți factori – cum ar fi stilul de viață al celor care au diete bogate în carotenoide – sunt responsabili pentru aceste riscuri scăzute de a face cancer.

Potasiul, vitamina C și fibrele, de ajutor pentru sănătatea inimii

foto: Patrick Fore

Dovleacul conține mai multe tipuri de nutrimente care pot îmbunătăți starea de sănătate a inimii. Este bogat în potasiu, vitamina C și fibre, care au legăturii cu beneficii aduse inimii.

De exemplu, studiile au arătat că oamenii cu consum bogat de potasiu au tensiunea arterială mai mică și un risc scăzut de infarct – doi factori de risc pentru bolile de inimă.

De asemenea, dovleacul este bogat în antioxidanți, care protejează colesterolul „rău“ împotriva oxidării. Când particulele acestuia oxidează, se pot forma cheaguri pe pereții vaselor de sânge, aceasta producând boli ale inimii.

Conține compuși buni pentru sănătatea pielii

foto: Sue Hughes

Dovlecii conțin cantități mari de nutrimente care sunt bune pentru pielea ta. De exemplu, beta-carotenul pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Studiile arată că aceste carotenoide, cum este beta-carotenul, pot acționa acționa în mod natural blocând efectele nocive ale soarelui asupra pielii.

Odată ingerate, carotenoidele sunt transportate către diverse organe, inclusiv către piele. Aici, ele ajută la protejarea celulelor pielii împotriva daunelor produse de razele ultraviolete.

De asemenea, dovleacul este bogat și în vitamina C, care este esențială pentru sănătatea pielii. Organismul are nevoie de această vitaminp pentru a produce colagen, o proteină care păstrează pielea elastică și sănătoasă.

Ba mai mult, dovleacul conține luteină, zeaxantină, viamina E și mulți alți antioxidanți despre care se știe că îmbunătățesc sistemul de apărare al pielii împotriva daunelor produse de razele ultraviolete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *