Nu-i așa că este excelent atunci când un aliment delicios se întâmplă să fie și foarte bun pentru sănătate? Așa se întâmplă și în cazul cireșelor. Ai vrea să mănânci din aceste fructe dulci și zemoase fără încetare. Iar dacă luăm în considerare și beneficiile pe care le au asupra sănătății nu putem spune decât că sunt niște fructe bine-venite în meniul nostru.

Să vedem care sunt efectele cireșelor asupra stării noastre de sănătate.

Are grijă de glicemie

Cireșele sunt foarte dulci, mai ales anumite soiuri, dar, în comparație cu o părjitură sau o înghețată, aceste fructe nu au zahăr adăugat. Au un indice glicemic scăzut (chiar și în comparație cu alte fructe) ceea ce înseamnă că zaharurile lor naturale se eliberează în sânge foarte lent.

Un mod delicios de a consuma fibre

Nu este întotdeauna ușor să consumi 25-30 de grame de fibre pe zi. Dar cu 3 grame de fibre la o cană, aceste fructe sunt un mod delicios de a-ți atinge scopul mai ușor și de a profita de toate beneficiile care vin la pachet. „Dietele bogate în fibre asigură o greutate corporală sănătoasă, îmbunătățesc sănătatea tractului digestiv, reduc colesterolul și riscul de a face boli cardiovasculare și susține nivelurile de glucoză din sânge și insulină“, declară pentru prevention.com dr. Erin Palinski-Wade.

Au efecte antiinflamatoare

Ai dureri de încheieturi ori musculare? Cireșele ar putea deveni noua ta sursă dulce de ameliorare a durerilor. Cercetările arată că sunt bogate în antocianine, un grup de polifenoli care luptă cu inflamațiile șesuturilor în același mod în care p fac medicamente precum ibuprofen și naproxen.

Au în componență agenți care ar putea lupta cu cancerul

Stresul oxidativ și inflamația poate crește riscul unor boli precum cancerul. Dar cireșele sunt bogate în antioxidanți precum acidul elagic, antocianinele și vitamina C – care ar putea genera o protecție, spune dr. Amy Goodson. Astfel că, un consum de 45 de cireșe pe zi, timp de 28 de zile poate scădea nivelurile a câtorva markeri inflamatori, după cum arată un studiu din Journal of Nutrition.

Pot reduce șansele de a face gută

Dacă te afli printre persoanele care suferă de artrită, s-ar putea să vrei să consumi mai des cireșe. Guta are legătură cu nivelurile ridicatre de acid uric în sânge, dar consumul de cireșe pare să ajute la coborârea nivelului de acid uric. De fapt, pacienții cu gută care au mâncat trei porții de cireșe timp de două zile (în paralele cu medicația prescrisă) erau cu 75% mai puțin predispuși să facă un atac de gută, în comparație cu cei care nu au mâncat astfel de fructe, potrivit unei cercetări a Universității din Boston.

Ar putea menține sănătatea inimii

Antocianinele din cireșe pot fi bune și pentru inimă. Cercetările arată că acești polifenoli pot juca un rol în prevenirea bolilor de inimă prin reducerea inflamațiilor și prin susținerea sănătății funcției arteriale. Un studiu al Asociației Americane a Inimii face subliniază legătura dintre consumul de antocianine și riscul scăzut de infarct la femeile tinere și de vârstă mijlocie.

Asigură un somn bun

Cireșele sunt o sursă naturală a hormonului melatonină, care ajută la controlul ceasului intern al organismului și care menține tiparele unui somn sănătos, potrivit National Sleep Foundation. De fapt, o cercetare recentă sugerează că un consum de 25 de cireșe pe zi te poate ajuta să dormi mai bine, în numai trei zile. Pentru cele mai mari beneficii, încearcă să consumi cireșe cu puțin timp înainte de a merge la culcare, recomandă National Sleep Foundation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.