Alimente periculoase pentru inimă

Vrei să ai o inimă și un sistem cardiovascular sănătoase oentru mulți ani de acum înainte? Am întocmit cu ajutorul unor specialiști străini
o listă cu anumite alimente carenu ar avea ce căuta în frigiderul tău. Le poți mânca foarte rar, ori le poți înlocui cu variantele lor mai sănătoase.

Burgerii de la fast-food

Până acum știința nu ne-a prea lămurit dacă grăsimile saturate au sau nu legătură cu bolile de inimă. Consumate cu moderație, o carne cu grăsime de calitate ar putea avea chiar beneficii asupra sănătății, spune dr. Regina Druz, profesor de cardiologie la Universitatea Hofstra și șeful Departamentului de Cardiologie la St. John Episcopal Hospital din New York.  

Dar, în general, „grăsimile saturate de la animale, mai ales atunci când suntcombinate cu carbohidrați, par să aibă un efect devastator asupra sănătății“, spune Druz. Evitarea restaurantelor de tip fast-food, care folosesc ingrediente de o calitate mai slabă și metode de gătit nesănătoase, este o alegere inteligentă, spune medicul.

Carnea procesată

carne procesata, carnati, sunca

Carnea procesată cum este șunca, parizerul și cârnații, poate fi foarte bogată în grăsimi saturate. Dar și variantele sărace în grăsimi au multă sare. Șase felii subșiri de șuncă poate conșine jumătate din doza de sare recomandată într-o zi, spune specialiștii.

„Mulți oameni ar trebui să aibă diete sărace în sare pentru că aceasta cauzează hipertensiune“, spune dr. Laxmi Mehta, director al programului pentru Sănătatea Cardiovasculară a Femeilor de la Ohio State University Wexner Medical Center. Astfel, nu este neapărat nevoie de medicamente pentru a face schimbări. „Uneori, pacienții mei care au hipertensiune pot face îmbunătățiri majore în viața lor doar prin atenție la dietă“.

Alimente prăjite în ulei încins

pui prajit

Mai multe studii au scos la iveală că există o legătură între consumul de cartofi prăjiți, pui prăjit și alte alimente prăjite în ulei încins și un risc ridicat de a face boli cardiovasculare. Metodele convenționale de prăjire creează grăsimi trans, un fel de grăsimi care duc la creșterea colesterolului „rău“ și îl scad pe cel „bun“.

„Dacă prăjești niște legume acasă și o faci în ulei de măsline sau de cocos, cu siguranță nu e nimic rău în asta“, spune Druz. „Dar oamenii trebuie să înțeleagă să evite acele alimente prăjite la fast-food, pentru că sunt foarte periculoase“.

Bomboane

bomboane

Timp de mai mulți ani, grăsimea a fost catalogată ca fiind cea mai importantă cauză a bolilor de inimă. Dar un raport publicat anul trecut în 
JAMA Internal Medicine a scos la iveală că și industria zahăruluieste de vină pentru astfel de boli. Specialiștii spun că dietele bogate în zahăr pot fi o ameninșare la fel de mare, fiind responsabile de obezitate, inflamații, colesterol mare și diabet, toate acestea cu risc de boli cardiovasculare.

Sucuri și băuturi îndulcite

sucuri

Pentru mulțidintre noi, cea mai importantă sursă de zahăr nu provine din mâncare, ci din băuturi. Mai mult de 60% din copii și 50% din adulți beau cel puțin o cola sau un alt suc îndulcit pe zi.

Cereale cu zahăr

cereale

Chiar și alimentele care par să fie echilibrate din punct de vedere nutrițional, cum sunt cerealele la micul dejun, pot fi încărcate de zahăr. „Consumul de carbohidrați rafinați și zaharuri dimineața poate produce inflamații și pot crește nivelul de zahăr din sânge, apoi să scadă, ceea ce te va face să poftești la ceva dulce toată ziua“, spune Druz. În loc de astfel de cereale, ea recomnadă fructe, un ou fiert sau avocado cu o feliede pâine integrală prăjită.

Prăjituri și foietaje

croissant

Majoritatea produselor coapte – mai ales cele din comerț – conțin foarte mult zahăr și sunt făcute cu grăsimi saturate (cum este untul sau uleiul de palmier) sau grăsimi trans ( cum ar fi uleiul vegatl hidrogenat parțial). „Aceste două opțiuni sunt unele dintre cele mai nefericite din punct de vedere nutrițional“, spune Druz.

Margarina

margarina unt paine

S-ar putea să existe unele discuții aici despre riscurile de boli cardiovasculare asociate cu grăsimi saturate, cum este untul. Ceea ce este însă sigur este că dietele bogate în grăsimi trans cresc cu siguranță riscul unei persoanede aface o boală a inimii. 

Grăsimile trans se găsesc în margarină, care de multe ori este prezentată ca o variantă mai sănătoasă la unt. Specialiștii recomandă o margarină săracă în grăsimi, care nu conșine uleiuri parțial hidrogenate.

Pizza

Pizza pare să fie pe locul doi la conșinutul de sare. (Mai sunt și alte bombe cu sare: supele la plic, condimente sau sosurile pentru salate). Pizza nu are numai multă sare, dar are și grăsimi saturate. Încearcă să nu mănânci o pizza întreagă. Limitează-te la una sau două felii sau optează la o variantă de pizza fără carne , una vegetariană sau de post.

Băuturile cu 0 calorii

cola

S-ar putea să fie fără grăsimi și calorii, dar băuturile acidulate pentru dietă au și o parte întunecată.„Oamenii au senzația că sunt sănătoase, dar nu prea sunt“, spune Druz. Băuturile acidulate au în continuare legătură cu riscul de a face boli de inimă din cazau obezității și diabetului.

Unele studii arată că oamenii care beau astfel de băuturi au tendința de a supracompensa și de a consuma și mai multe calorii decît ar face-o altfel. Altele sugerează că substanțele chimice dintr-o băutură fără calorii pot altera bacterii gastrointestinale ceea ce ar determina o creștere în greutate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *