Consumul regulat de alimente procesate este strâns legat de riscul ridicat de deces prematur, potrivit unui studiu citat de The Guardian. O echipă din Franța a lucrat cu mai mult de 44.000 de persoane în cadrul unui studiu care a început în anul 2009 și care se numește NutriNet-Santé.

Ei au urmărit cât din dieta lor zilnică este formată din mâncare procesată – aceea preparată în fabrici în cantități industriale, cu aditivi, cum sunt semi-preparatele, părjiturile sau biscuiții.

În peste șapte ani de supraveghere, au fost înregistrate 602 decese, dintre care 219 de cancer și 34 din cauza unor boli cardiovasculare. Cercetarea, publicată în Jama Internal Medicine, a relevat că persoanele care mâncau multă mâncare procesată erau mai predispuse la decese.

Legătura între ele a fost și mai evidentă după ce au fost luate în calcul și fumatul și obezitatea la cei care mâncau astfel de produse, spun oamenii de știință. Alimentele ultra-procesate au tendința de a conține cantități mari de zahăr, sare și grăsimi saturate. În Franța se consumă astfel de alimente în cantitate mai mică decât în multe alte țări, fiind vorba cam de 14% din dietă. În schimb, mai mult de jumătate din dieta englezilor este formată din alimente ultra-procesate.

Se poate trage o concluzie?

Alți oameni de știință nu sunt siguri dacă studiul a dovedit o legătură între alimentele ultra-procesate și decesul prematur, dar au fost de acordcă este o dovadă în plus că mâncarea de acest fel afectează sănătatea.

“Acest studiu adaugă în mod semnificativ un număr din ce în ce mai mare de dovezi privind efectele negative asupra sănătății ale alimentelor ultra-procesate“, spune prof. Nita Forouhi, de la Unitatea de Epidemiologie de la Universitatea din Cambridge. Ea spune că sunt necesare mai multe dovezi, „dar nu putem ignora pericolul pentru sănătate al acestor alimente“.

„Un mesaj esențial este că consumul de alimente procesate reflectă inegalitățile sociale – sunt consumate în mod disproporționate mai mult de oameni cu venituri mici sau cu niveluri reduse de educație, ori de aceia care locuiesc singuri“, spune Forouhi.

“Astfel de alimente sunt atrăgătoare pentru că sunt mai ieftine de obicei, sunt mai gustoase din cauza cantităților mari de zahăr, sare și grăsimi saturate, sunt disponibile la scară largă, foarte promovate, gata de mâncat, iar termenele de valibilitate sunt foarte lungi.”

Ce spun alți cercetători

Alți oameni de știință spun că este dificil să tragi linie și să ajungi la o concluzie clară, și pentru că în categoria alimentelor ultra-procesate intră foarte multe produse, este o categorie mare, de la supe la plic la batoane de ciocolată.

“Este un studiu larg, foarte atent condus, în ceea ce privește francezii sănătoși de vârste medii și seniori, unde a fost identificată o asociere între decesele din orice cauză și un consum relativ mare de alimente ultra-procesate“, spune dr. Ian Johnson, cercetător în domeniul nutriției de la Quadram Institute Bioscience. „Pentru a privi într-o altă perspectivă, deși după șapte ani de cercetare riscul de deces în rândul celor care consumau astfel de produse a fost cu 15% mai mare, riscul de fond pentru tot grupul este mic“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.