O nouă cercetare a scos la iveală că o enzimă HIV joacă un rol crucial în patologia legată de alterarea funcțiilor creierului în cazul bolii Alzheimer. Descoperirea avertizează că „este nevoie de o evaluare clinică imediată a terapiilor antiretrovirale HIV la oamenii cu Alzheimer“, spun autorii studiului citați de Medical News Today.

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de Alzheimer, iar oamenii de științăîncearcă să înțeleagă cum apare această boală și ce rebuie făcut pentu a o opri. De exemplu, unul dintre indiciile pe care l-au obținut cercetătorii până acum este așa numita genă APP. Aceasta codifică o proteină descoperită în creier și măduva spinării, printre alte țesuturi și organe.

Cum funcționează

În timp ce rolul exact al proteinei APP este încă necunoscut, oamenii de știință au descoperit legături între mutațiile acestei gene și riscul de apariție al bolii Alzheimer. În mod clar, peste 50 de diferite mutații ale genei APP pot ținti boala.

Noul studiu, publicat în revista Nature, oferă descoperiri fără precedent în ceea ce privește gena APP. Oamenii de știință de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute din La Jolla (California) au descoperit că același tip de enzimă care permite HIV să infecteze celulele recombină gena APP într-un mod care creează mii de variante genetice noi în neuronii persoanelor care suferă de Alzheimer.

„Descoperirea explică modul în care APP schimbă în mod fundamental felul în care noi înțelegem creierul și boaa Alzheimer“, spune dr. Jerold Chun, autor al studiului. În mod esențil, noile rezultate sugerează că terapiile antiretrovirale care sunt folosite în prezent pentru tratarea HIV ar putea fi de ajutor și pentru tratarea bolii Alzheimer.

Ce este boala Alzheimer

Boala Alzheimer  este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului, care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament. Dincolo de definiţia bolii, trebuie să fim conştienţi de alte câteva lucruri: boala nu se vindecă, nu apare exclusiv la persoanele în vârstă şi există câteva semne care ne pot trimite la un control, dar şi câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne păstra creierul cât mai mult timp în stare optimă de funcţionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.