Cât de important este micul dejun

Ce facem când kilogramele în plus se tot adună, iar organismul nostru este tot mai apăsat? Când mâncarea ne-a devenit singura plăcere? Căutam rapid, cu un singur click, o dietă pe internet său apelăm la un nutriţionist?

Ce este mit şi ce este realitate în problema nutriţiei, într-o lume sufocată de diete şi cure de slăbire ţinute după ureche? Care sunt alimentele care ne redau tonusul şi o stare emoţională bună şi care sunt cei mai mari duşmani alimentari ai organismului nostru? Cum tratăm însă nu doar boala, ci şi cauzele ei? Care este alimentaţia ideală pentru copii, dar şi pentru viitoarele mămici? Ce facem când, după ce am ţinut o dietă, acumulăm şi mai multe kilograme? Renunţăm sau cerem ajutorul potrivit, omului potrivit? Cât de important este micul dejun în viața unui om?

Nutriționistul Alina Stoica a răspuns acestor dileme cu care ne contruntăm nu de puţine ori. 

”Micul dejun… o masă importantă sau nu? Ne place să mâncam mic dejun sau  ne bucurăm de merdenelele de la colț de stradă?

În mod frecvent avem imaginea unor tineri alergând cu un covrig în mână, bucuroși ca au bifat și acest mic dejun, în fuga către nicaieri. Dar este o imagine a unor oameni care au nevoie de resurse pentru a susține activitatea desfăsurata in prima parte a zilei, pana la masa de pranz care va fi luata tot in viteza, caci nu este timp alocat relaxarii, iar mancarea este adesea o component periferica a calcularorului, a telefonului.

Performanța trebuie sustinuta de o alimentatie echilibrata, variata, care sa sustina tipul de activitate desfășurată. Dacă am merge la antrenamente zilnic cate 8 ore cu siguranta am fi interesati de ceea ce ar trebui sa mancam pentru a dezvolta masa musculara, dar ce mancam zilnic pentru a sustine activitatea creierului?

În cazul in care micul dejun nu este structurat sa sustina activitatea fiecaruia dintre noi, organismal acceseaza rezervele proprii, dar consumul in mod constant al acestora presupune instalarea sindromului de oboseala cronica.

Așadar ai grijă ce oferi creierului tău zi de zi!”, este sfatul Alinei Stoica.

Propuneri de mic dejun:

8 oua de prepelita sau 2 oua de gaina – scrambled/ fierte/ omleta,

castravete, rosii, ardei gras

Iaurt, 2 lingurite de seminte de canepa, 2 lingurite seminte de chia

Sardine, lamaie, ardei gras, castravete

Porridge de ovaz, lapte de migdale, scortisoara, stafide

Bruschete cu rosii, busuioc, avocado, 1-2 felii paine integrala

Chefir de capra, 2 lingurite seminte de canepa, 2 lingurite seminte de susan

Tartine cu somon, ardei gras, castravete, rosii

Budinca de chia cu lapte de migdale, scortisoara, afine

Iaurt, 2 lingurite seminte de susan, 2 lingurite seminte de in

Branza de capra, rosii, ardei gras, castravete

Ficat de cod, lamaie, ardei gras, castravete

Mozzarella, rosii, ardei gras, castravete

fructe proaspete, oleaginoase ( nuci, caju, migdale, alune de padure)

Smoothie:

* afine, zmeura, mure, 1 lingurita seminte de chia

* piersici, caise, mango

* pepene galben, seminte de canepa

* avocado, zmeura, afine, 1 lingurite seminte de canepa

*banana, para, 1 lingurita seminte de canepa, 2 lingurite goji

* sfecla rosie, telina, apio, patrunjel verde, morcov

*morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, lime

* afine, capsuni, mure, zmeura – la alegere

* capsuni, mango, ananas

* pepene galben, piersici, mango

* afine, zmeura, banana, mango

* banana, lapte de cocos, stafide, curmale

* smochine, lapte de orez/ quinoa, banana

* piersici, kiwi, mango

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *