Neplăcutele simptome ale răcelii pot dispărea în câteva zile. Însă atunci când se intensifică și se prelungesc, poate fi vorba de o complicație și este nevoie să consultați un medic.

Vârstnicii, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice (boli cardiovasculare sau pulmonare, diabet) sunt cei care pot fi cei mai afectați. Pentru aceștia, simptomele răcelii și ale gripei se pot agrava mai ușor, de unde și riscul de apariție a altor probleme de sănătate.

„Gripa și răcelile aparent banale pot evolua uneori către infecții severe: otite, sinuzite, bronșite, pneumonii, meningite și encefalite. Printre semnalele de alarmă se numărăr tusea, febra, stare generală proastă, durerile de cap. Bolnavii cronic care suferă de infecții respiratorii pot avea parte de complicații sau agravări ale bolii de bază. Iar cei care au imunitatea scăzută (vârstnici, gravide, copii mici, prematuri) dezvoltă adesea forme severe de boală, cu complicații frecvente“, explică Nicoleta Tomescu, medic primar medicină de familie.

Simptomele care anunță pneumonia

Nu trata superficial simptomele răcelii! Una dintre complicații poate fi pneumonia (infecție la nivelul plămânilor). Dacă celelalte simptome ale răcelii dispar, dar încă mai tușeștiși ai junghiuri în zona coastelor, este posibilsă suferi de pneumonie și trebuie să mergi la un control medical. Netratată corespunzător, pneumonia duce la apariția unor complicații: insuficiență respiratorie sau abces pulmonar.

Simptomele sinuzitei

O altă complicație a răcelii poate fi sinuzita, destul de des întâlnită. Apara atunci cînd mucozitățile sunt produse în cantitate mare și nu sunt expectorate din organism, iar membrana care căptușește interiorul sinusurilor se inflamează. Poți urmări evoluția bolii, iar dacă nasul înfundat, durerile de cap, tusea și secrețiile nazale persistă, ba chiar sunt mai puternice și după o săptămână de tratament, înseamnă că răceala s-a transformat în sinuzită.

Aceasta, netratată, se cronicizează, ceea ce poate duce la apariția repetată a bolii și poate afecta și mirosul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.