Se cunoaște faptul că excesul de alcool și infecțiile cu virusurile hepatitice B sau C sunt printre cei mai mari inamici ai ficatului. După o perioadă mai lungă de timp acestea pot înlocui țesutul hepatic sănătos cu unul fibros, ajungându-se astfel la ciroză.

„Ciroza este o boală hepatitică progresivă. Ea evoluează pe o perioadă de 10-15 ani, când ajunge într-un stadiu ireversibil. Se caracterizează prin prezența unui țesut fibros care înconjoară celulele hepatice normale. Astfel, aspectul nodular al ficatului alterează funcțiile acestui organ“, explică dr. Sorina Micu, medic primar medicină de familie.

Cele mai frecvente cauze ale cirozei sunt abuzul de alcool și infecția cu un virus hepatitic (B sau C), în proporție de 90%. Afecțiunea mai poate fi cauzată și de hepatita autoimună (sistemul imunitar atacă propriile celule), acumularea de grăsimi în ficat (steatoza hepatică nonalcoolică), unele afecțiuni ereditare (boala Wilson), dar și expunerea la substanțe toxice.

Carențele pacienților cu ciroză

„Aproape 40% din pacienții cu ciroză hepatică non-lacoolică prezintă carențe ale vitaminelor liposolubile (A, E), 20% deficit de acid folic, iar 10% deficite ale complexului vitaminic B (acid nicotinic, tiamină, riboflavină, piridoxină, vitamina B12). Aceste carențe sunt mai frecvente și mai severe la pacienții cu ciroză alcoolică. Ele sunt cauzate de insuficiență hepatică, diminuarea rezervelor hepatice, restricțiile dietetice și de malabsorbție“, spune specialistul.

Semnele bolii

Din păcate, în fază incipientă, ciroza nu are simptome. Însă, pe măsură ce boala avansează ficatul se umflă și se întărește (implicit se mărește abdomenul), pacientul obosește des și este lipsit de energie, are o temperatură corporală ușor crescută, slăbește brusc, are edeme la membrele inferioare, i se înroșesc palmele din cauza dilatării vaselor de sânge. La bărbați se pot întâlni și alte simptome: atrofie testiculare, semne de feminizare (dezvoltarea exagerată a glandei mamare) și lipsa dorinței sexuale. La femei pot apărea tulburări menstruale.

„În stadii avansate poate apărea și icterul. Ca să depisteze ciroza, medicul trebuie să recomande analize de sânge, ecografii și o biopsie.“, spune dr. Sorina Micu.

Complicații

În cazul unei ciroze alcoolice, pot apărea diverse complicații, printre care ascita (acumularea de lichid în abdomen), encefalopatia hepatică (incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele), cele hematologice (anemia cauzată de carența de acid folic). Pot apărea și varice esofagiene, cu risc de hemoragie, iar riscul de cancer hepatic este foarte crescut.

Tratament

„Când vorbim despre pacienți cu ciroză hepatică, tratamentul înseamnă încetinirea evoluției bolii. În primul rând, pacienții nu ar trebui să mai consume alcool. Să aibă diete bogate în vitamine și minerașe, care ajută la regenerarea celulelor ficatului. Trebuie să consume alimente proaspete sau fierte, coapte sau pe grătar, fără conservanți și condimente. Bolnavii de ciroză trebuie să reducă aportul de sare, sp evite prăjelile, dulciurile și să renunțe la sucurile acidulate. Tratamentul prescris de medic este personalizat pentru fiecare pacient, iar în cele mai grave cazuri se poate ajunge chiar și la transplant“, conchide medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.