Stilul de viață, alimentația și suplimentele de imunitate sunt cei mai importanți factori care contribuie la formarea unei imunități de fier care va ține răceala și gripa departe.

Somn suficient

Pentru menținerea sănătății este foarte important să dormi suficient, inclusiv pentru susținerea sistemului imunitar. Potrivit unor studii recente, persoanele care nu dorm suficient sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor. În lipsa somnului, celulelel produc mai puțini anticorpi.

Mai mult, insomnia cronică poate perturba funcționarea celulelor. Așadar, pentru ca sistemul imunitar să ne protejeze eficient, este important să dormim 7-8 ore pe noapte.

Probiotice în meniu

Probioticele sunt foarte importante pentru imunitate întrucât echilibrează nivelul de bacterii benefice din flora intestinală. Ele ajută procesul de digestie, contribuie la absorbția nutrimentelor și susțin buna funcționare a sistemului imunitar. Iaurtul și chefirul conțin bacterii lactice și bifidobacterii, fiind o sursă importantă de probiotice.

Aici putem adăuga pe lista aliaților alimentari pentru o imunitate de fier și vitamina C (citrice, kiwi, varză, ardei roșii), vitamina D (lactate, sardine, ton), zincul (carne de vită, nuci, alune, semințe de dovleac) și magneziu (migdale, banane, lactate).

Cât mai multă mișcare

Efortul fizic moderat are rol imunostimulator. Astfel, medicii recomandă mers rapid, ciclism, volei sau înot practicat, câte 30-60 de minute, cel puțin cinci zile pe săptămână. Mișcarea poate reduce și riscul de a face infecții respiratorii cu până la 40%.

Sportul nu trebuie practicat în exces pentru că s-a observat o scăderea a nivelului limfocitelor, care au rol în secreția imunoglobulinelor (anticorpi).

Remedii naturale imunostimulatoare

„În această perioadă a anului se recomandă administrarea de vitamina C, coenzima Q10, suplimente cu seleniu și zinc. De asemenea, există pe piață o serie de produse din plante care sunt recomandate pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Scoarța de salcie sau aspirina naturală, cum i se mai spune, ajută la reglarea temperaturii corporale, fără efecte adverse, reducând inflamația“, explică dr. Mircea Ionescu, medic specialist imunologie clinică și alergologie.

Tot el spune că busuiocul este binecunoscut pentru capacitatea de a vindeca infecțiile respiratorii. „Are efecte antiseptice și expectorante, fiind recomandat în inhalații cu decoct sau sub formă de ceai, pentru revitalizarea rapidă a aorganismului și stoparea procesului gripal. Se vor consuma, la nevoie, 4-5 căni zilnic, îndulcite cu miere“, spune specialistul.

Numeroșii compuși ai echinaceei au o importantă acțiune imunostimulatoare. Cura cu remedii pe bază de echinacea se poate face atât preventiv, cât și pentru tratarea răcelii și gripei. Poate fi administrată sub formă de capsule, tinctură, ceai sau pulbere. Încă de la primele semne ale răcelii, poți lua tinctură de echinacea: o linguriță dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Studiile spun că ginsengul este eficient în stimularea sistemului imunitar. Poți bea 3 cîni de infuzie obținută dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă fiartă (se lasă 10 minute la infuzat).

Astragalusul este o plantă importată din medicina chineză. este un bun stimulator imunitar, fiind de ajutor pentru combaterea infecțiilor virale și nu numai. Se poate administra sub formă de pulbere sau capsule.

Infecțiile bacteriene și virale pot fi combătute și acu ajutorul propolisului. În scop preventiv, se poate face o cură cu tinctură de propolis: se pun 40 de picături de pâine sau în miere. Cura se ține 2 săptămâni pe lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.