Cum se manifestă infarctul și cum îl recunoaștem. Sfaturile medicului specialist

Aproape jumătate din persoanele care fac infarct mor în primele două ore de la declanșarea atacului de cord. În acest interval de timp este important ca bolnavul sau cei din jur să recunoască simptomele, astfel încât pacientul să ajungă cât mai repede la spital. Astfel, viteza poate face diferența între viață și moarte.

Problema este însă că oamenii nu știu care sunt exact simptomele atacului de cord. Orice durere în piept care durează mai mult de 5-10 minute poate fi un potențial infarct și trebuie investigat și tratat ca atare.

„Durerea toracică, dar nu durerea în zona inimii, nu este chiar importantă. Ar putea fi infarct, dar nu este tipică. Dar, durerea în capul pieptului, deci exact cea din mijlocul pieptului, mai ales dacă merge până în gât, eventual în mandibulă, aia este în 99% din cazuri un atacde cord“, spune Sorin Pascu, medic primar cardiolog.

Dar acesta nu este singurul simptom care trebuie să ne îngrijoreze. „Orice simptom sever instalat, cumar fi respirație grea, importantă, instalată brusc, palpitații instalate brusc, o senzație de oboseală marcată, instalată brusc și inexplicabil, toate acestea trebuie să ne ducă cu gândul la un infarct de miocard.“, continuă medicul.

Cum se confirmă diagnosticul

Diagnosticul se confirmă în urma efectării unei electrocardiograme, și trebuie făcută foarte repede și o angioplastie coronariană. „Desfundarea arterei respective cu anumite dispoziții în așa fel încât să restabilească circuitul sângelui prin artera care a produs infarctul. Infarctul este, de fapt, obstrucția unei artere“.

În programul naţional de infarct de miocard sunt 17 centre unde se poate face această interventie. Dacă bolnavul nu are noroc să ajungă într-un astfel de spital, va primi medicaţie menită să distrugă cheagul de sânge care înfundă artera. Este înșă esențial să fie trimis apoi într-un centru în care se pot realiza intervenţii pe cord.

Peste 95.000 de români mor anual din cauza unui infarct sau a unui atac vascular cerebral, arată un raport de anul trecut al Eurostat. Iar bolile de inimă rămân cauza celor mai multe decese în întreaga lume. Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, decesele care survin în întreaga lume din cauze cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, înregistrează un vârf în luna ianuarie. Motivul nu este clar, dar medicii români au stabilit care sunt obiceiurile care fac rău inimii.

Factori de risc

Statul în fața televizorului vreme îndelungată crește riscul de a face infarct sau atac vascular cerebral, chiar dacă faci sport în mod regulat. „Exercițiile fizice nu pot compensa timpul în care stai degeaba. Și asta, pentru că lipsa mișcării poate afecta nivelurile de grăsimi și zahăr din sânge“. El ne sfătuiește să facem plimbări dese și să stăm în picioare și să ne mișcăm la serviciu, ori de câte ori avem ocazia.

Alimentația, elementul-cheie

Nu e niciun secret că, uneori, simțim nevoia să fim singuri și să nu avem de-a face cu nimeni altcineva, din diverse motive. Însă este foarte important să fii mereu în legătură cu cei din jurul tău și mai ales cu cei pe care îi placi. S-a stabilit, în urma unor studii, că oamenii care socializează, care se află în permanentă legătură cu familia, prietenii, au tendința de a trăi mai mult.

„Socializarea este foarte importantă, dar să nu uităm că uneori aceasta se confundă și cu cantități mai mari de alcool. Alcoolul în exces are legătură cu riscul de a avea tensiunea arterială ridicată, niveluri ridicate de grăsimi în sânge și insuficiență cardiacă. Dacă luăm în calcul și un număr mare de calorii care ne-ar putea îngrășa, s-a conturat deja o amenințare pentru sănătatea inimii. E bine să avem grijă ce mâncăm, să avem porții mici și să evităm băuturile carbogazoase și pe cele cu mult zahăr“, argumentează medicul.

El face referire și la carnea roșie. „Este bine să mâncăm mai rar carne roșie, pentru că este bogată în grăsimi saturate, și există studii care demonstrează că și carnea procesată, cum ar fi parizerul și crenvurștii, crește riscul de a face boli cardiovasculare și cancer colorectal. Oamenii trebuie să înțeleagă că 3-4 porții de carne roșie pe lună este suficient. Ideal ar fi ca doar 10% din meniul nostru zilnic să fie reprezentat de carne“, spune Popescu. Ca să avem o inimă sănătoasă, medicii recomandă o dietă bogată în fructe și legume, nuci, cereale, produse lactate degresate și evitarea unei alimentații de tip fast-food.

Grijă mare la sare!

Cu cât consumi mai multă sare, cu atât crește tensiunea, un factor important în producerea unui accident vascular cerebral, boli ale rinichilor și infarct. „Așa cum spuneam, trebuie evitată mâncarea de la fast-food, trebuie citite etichetele produselor pe care le cumpărăm pentru a vedea câtă sare conțin. Și ar trebui făcute și drumuri mai dese la raioanele de fructe și legume și oleaginoase (fără sare)“, afirmă medicul cardiolog. Cantitatea recomandată de sare este de 2300 mg pe zi la persoanele până în 50 de ani și la cei cu probleme de sănătate. Pentru cei care au depășit vârsta și sunt bolnavi, e suficientă o cantitate de 1.500 de mg.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *