Dr. Mona Pristavu este medic de medicina muncii și de familie, activând la Centrul Medical Alexis.

„Din mai multe puncte de vedere,  cele două ramuri in care lucrez se aseamănă destul de mult: prevenție primară,  evaluarea stării de sănătate a populației in general și cea activă in câmpul muncii in special, depistarea unor afecțiuni și indrumarea în consecință către investigații suplimentare (paraclinice și/sau de specialitate) în vederea stabilirii diagnosticului, recomandarilor ulterioare și după caz a tratamentului corespunzător.

Starea de sănătate a populației in general este influențată, bineînțeles, de stilul de viață (deprinderile alimentare, fumatul, nivelul de activitate care de multe ori influențează in mod negativ modul de alimentație și ritmul de viață), poluarea, factorii genetici,  mentalitățile și prejudecățile .

În domeniile în care lucrez cele mai importante afecțiuni/ boli/ probleme de sănătate sunt hipertensiunea arterială (afecțiune întâlnită poate cel mai frecvent, influențată de toți factorii enumerați mai sus și care de multe ori este subdiagnosticată pt. că „nu doare”), urmată îndeaproape de diabetul zaharat, tulburări in metabolismul lipidelor , bolile cardiovasculare ( cardiopatia ischemică, insuficiența venoasă cronică și varicele). În plan secund, dar nu mai puțin important, se regăsește discopatia lombară,  alte atingeri ale discurilor intervertebrale și spondiloza, afecțiuni osteoarticulare frecvent întâlnite datorate îndeosebi pozițiilor vicioase sau mișcărilor repetitive. Alte afecțiuni destul de frecvent întâlnite sunt astmul bronșic si diversele alergii, brohopatiile cronice, datorate factorilor de mediu/fumatului; afecțiuni neuropsihice , digestive ( dintre acestea cele mai frecvente: gastrite, sindrom intestin iritabil) și cele endocrine (hipotiroidia). .

O problemă importantă cu care se confruntă medicina de familie este insuficiența nivelului de vaccinare in populație, datorată refuzului unei părți dintre părinți de a-și vaccina copiii, situație care necesită implicare serioasă pe mai multe planuri, pentru o informare corectă,  conștientizare și schimbare de mentalități și prejudecăți.

Cele mai uzuale sfaturi pe care le folosesc in practica mea sunt de eliminare pe cât posibil a factorilor de risc, o alimentație sănătoasă,  monitorizarea unor constante biologice(glicemie, colesterol, trigliceride, transaminaze hepatice) a tensiunii arteriale, o hidratare corectă și bineînțeles urmarea tratamentului corespunzător acolo unde este cazul.

   Să fii sănătos este de multe ori o alegere personală. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.