Bine te regăsesc stimate cititor! Ți-am pregătit câteva informații din neuroștiința – astăzi, despre cum pot emoțiile tale să-ți dezvolte  inteligența emoțională. Ca de obicei, te rog să-ți găsești o pozitie confortabila și spor la lectură.

Emoția este o traire interioară, o stare a corpului tău, care uneori este mai  bună, alteori mai deplorabilă. Această stare este influențată de neurotransmițătorii produsi de creier. Deci, emoțiile tale sunt fenomene automate, declanșate biologic (le vezi în exprimarea facială) dar și prin condiționare (experiment câinele lui Pavlov). În funcție de manifestarea lor în comportamentul tau, deții nouă emoții de bază ( bucuria, excitația, surprinderea, tristetea/anxietatea, furia, frica/angoasele, dezgustul / tulburari de comportament alimentar, disprețul / tulburări de personalitate și rușinea.

 Neuroștiința spune ca depinde de schema ta neuroemotionala, detinuta de sistemul nervos vegetativ si sistemul limbic, ce emotii declansezi. Ai observat  atunci cand aspiratiile tale au o motivatie puternica, obtii cea ce doresti. Deci  declansezi o emotie constructiva ce declanseaza starea de fericire. Cand evenimentele de viata nu sunt asa cum iti doresti, organismul declanseaza emotii distructive precum tristetea sau frustrarea. Acestea sunt interpretate de catre creier ca fiind factori stresori ,obligandu-l sa elibereze in organism cortizol. Un stres prelungit duce la boala. Daca treci prin astfel de situatii iti recomand sa-ti  masezi usor lobii frontali, deoarece iti vei regla emotiile. Discuta despre emotiile tale. Simpla verbalizare a starii tale duce la echilibru emotional.Cand ai perioade dese de stres, mergi si inoata. Este vital pentru sistemul nervos si mai ales pentru hipocamp, ajutand la producerea celulelor STEM, atat de necesare organismului. Facand toate acestea, ajungi sa te conectezi cu tine, intarind stima de sine.

    La sfarsit vreau sa te atentionez ca exista emotii si in spatele dependentelor. Atunci cand vei vedea un fumator, sa stii ca aceasta dependenta este declansata de emotia-furie. Un dependent de alcool are emotia de iubire neimplinita. Cel dependent de dulce, are emotia-lipsa de iubire in copilarie. Banala dependenta de cafea, are la baza emotia de anxietate. Deci, peste tot gasim emotii. Consider ca este timpul sa le intelegi empatic, etichetandu-le corespunzator pentru a construi o relatie buna cu tine si cu cei din jur, indreptandu-te spre descoperirea inteligentei emotionale. Daca vrei sa discutam detaliat despre emotiile tale si ce ai descoperit in relatiile sociale, scrie un comentariu si iti voi raspunde. Data viitoare iti voi scrie despre cum gandul si emotia te ajuta sa ai parte de foarte multa iubire.

Cu drag, Lilliana.

Articole anterioare:

Psiholog Liliana Sînziana Scrioșteanu: „Minutul de psihologie – GÂNDUL, arhitectul vieții tale”

Psiholog Liliana Sînziana Scrioșteanu: De astăzi începem ,,Minutul de psihologie – Psihoeducație pentru Populație”

Psiholog Liliana Sînziana Scrioșteanu: Stările psihică și biologică sunt influențate de mediul în care trăiește fiecare persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.