Astăzi, comunicarea prin intermediul rețelelor de socializare este la mare modă atât printre copii și adolescenți cât și printre adulți. Problematic este faptul că mulți dintre utilizatori devin dependenți iar aceasta, ca orice altă dependență, strică în mare măsură calitatea vieții individului din punctul de vedere al sănătății pentru că omul devine sedentar și se izolează, determinând și apariția unor tulburări de comportament. Managementul incorect al timpului și prioritizarea greșită a obiectivelor sunt urmări imediate ale dezvoltării acestei dependențe.

Efectele dependenței de gadgeturi

Trebuie să recunoaștem că azi, dependența copiilor și adolescenților de gadgeturi (pe care o să le numim generic  în acest articol “tablete”), reprezintă o mare problemă.  Tumultul vieții de fiecare zi îi determină adesea pe părinți să apeleze la “bona digitală”, respectiv tableta, telefonul sau televizorul, fără însă să se gândească la efectele pe termen scurt, mediu și lung. În primul rând, copiii și adolescenții petrec foarte mult timp pe tablete, neglijând relația cu familia, evitând din ce în ce mai mult contactul și comunicarea cu aceasta.

Cu certitudine, în timp, părinții pot observa oscilațiile de stare ale copilului/adolescentului, iritarea, indisponibilitatea emoțională, apariția inexplicabilă a oboselii. Și se pune întrebarea justă “de ce e obosit” dacă e în vacanță, sau e sedentar, sau nu a avut un orar încărcat la școală etc mai ales atunci când se respectă cu strictețe programul impus de părinți și ora de culcare. Răspunsul e simplu dar îngrijorător: copilul/adolescentul începe să mintă, se retrage la culcare dar așteaptă momentul prielnic când părinții îl cred adormit, pentru a-și continua activitatea în mediul virtual. Din păcate, argumentele părinților nu sunt bine primite de copii/adolescenți pentru că se invocă faptul că unii dintre colegii lor stau până târziu pe telefoane și fie joacă jocuri online, fie comunică între ei. Astfel, misiunea părinților de a stabili și respecta în familie un program strict dar sănătos, este din ce în ce mai dificilă. Cheia constă în modul de comunicare și de argumentare prin care copilul/adolescentul să nu se simtă nedreptățit sau umilit.  

Un alt efect al dependenței de tablete este scăderea nivelului performanței școlare, treptat, aparent fără o cauză anume, deși timpul este dedicat gadgeturilor iar oboseala și lipsa de concentrare își spun cuvântul. Ulterior, părinții vor observa că lipsa de comunicare se adâncește, empatia aproape că dispare iar copilul/adolescentul adoptă un comportament evitant.

Ce e de facut?

Deși pare o măsură prea drastică din punctul unora de vedere, firesc ar fi ca părinții să restricționeze accesul la internet pe anumite site-uri și în anumite intervale de timp astfel încât programul de somn să fie respectat, participarea la orele de curs să excludă folosirea telefonului și, desigur, să verifice periodic istoricul accesărilor din internet. Toate aceste acțiuni sunt în scopul de a proteja copilul ci nu de a-l controla sau a-i invada intimitatea, sunt pur și simplu pentru sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Până miercurea viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea cu adolescentul – misiune imposibilă?

Psiholog Lorena Diaconescu: Prietenie adevărată sau o relație toxică?

Psiholog Lorena Diaconescu: Relații sănătoase

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 2)

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 1)

Psiholog Lorena Diaconescu: Atenție! Anorexia poate ucide!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu: Cum apare Bulimia și ce trebuie să facem.

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.