Raluca Emilia Penuș este psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician, cu formare profesională și în domeniul logopedic. De peste cinci ani, activitatea sa profesională se concentrează în lucrul cu copii, familii si cupluri. A avut amabilitatea să ne răspundă la întrebările gândite de noi pentru specialiștii angrenați în Maratonul jurnalistic de Ziua Mondială a Sănătății.

R: Cum definiți domeniul în care lucrați și cum se vede  starea de sănătate a românilor din acest unghi?

Raluca Penuș:  Domeniul psihologic este un domeniu amplu, ce se adresează fiecăruia dintre noi, o știință în plină ascensiune, cu o adresabilitate din ce în ce mai mare a românilor. Tot mai mulți români cunosc și înțeleg rolul psihologului, dovadă fiind cererea tot mai mare pentru servicii psihologice, dar și momentele în care ajung să se adreseze, de multe ori incipiente.

R: Care sunt cele mai întâlnite șapte situații din domeniul în care activați și care sunt cauzele apariției lor?

Raluca Penuș:  Pentru că adresabilitatea este ceva mai mare în cazul copiilor, am să mă refer la cele mai dese cazuri care apar în lucrul cu cei mici. Tot mai dese sunt cazurile de agresivitate la copii, atât latentă, cât și manifestă, ori cazuri în care copilul se îmbolnăvește ușor și des, iar medicii nu detectează o afecțiune, cazuri în care copilul este izolat și nu are prieteni, când are rezultate slabe la învățătură, cazuri de enurezis, mutism selectiv și refuzul de a merge la școală. Cât despre cauze, acestea sunt multiple și sunt detectate în terapia cu familia copilului, din acest motiv este esențială o bună colaborare între terapeut și părinți.

R: Care sunt cele mai importante șapte lucruri pe care trebuie să le cunoască clienții/pacienții și potențialii?

Raluca Penuș: Încă din prima întâlnire, clienții au nevoie să fie informați și responsabilizați cu privire la așteptările pe care le au de la procesul terapeutic. Este necesar să știe încă de la început că: atât psihoterapia, cât și schimbarea, sunt procese ce necesită timp și pot presupune muncă anevoioasă, că nu există durată standard a procesului terapeutic ci, depinde de fiecare caz în parte, motivația pentru schimbare este esențială, iar angajamentul clientului este vital, că este nevoie de un cadru specific pentru lucru, din acest motiv ședințele au loc la cabinet, că psihoterapiile  sunt de mai multe tipuri, diferențiate de metodele folosite, și nu în ultimul rând, că în cadrul psihoterapiei nu se prescriu medicamente.

R: Care este mesajul dumneavoastră pentru Ziua Mondială a Sănătății?

Raluca Penuș:  Echilibrul psihic, cât și sănătatea psihică sunt la fel de importante precum sănătatea fizică, corpul și mintea sunt într-o relație de complementaritate, iar dacă unul suferă, suferă și celălalt. Să vă iubiți corpul și mintea și să le protejați! Iubiți-vă viața!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.