Obiceiurile și întregul stil de viață se schimbă atunci când apare diagnosticul de diabet. Iar când e vorba de copii, grijile sunt și mai mari. Cel mai important simptom este setea excesivă, dar mai există și alte simptome.

Statisticile arată că în țara noastră, numărul cazurilor de diabet de tip I (insulino-dependent) la vârste mici este în creștere. 3.000 de copii din România sunt diagnosticați cu diabet. Aproximativ 60% din ei au vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani.

Boala se caracterizează prin creșterea cronică a glicemiei, ca urmare a alterării sau perturbării secreției de insulină. Potrivit medicului pediatru dr. Mirela Rușneschi afecțiunea poate apărea la orice vârstă, inclusiv la micuții care au doar câteva luni.

Semne de alarmă

La copii, boala poate fi mai greu de depistat decât la adulți. Debutul afecțiunii poate fi rapid, acut sau lent. Simptomele cel mai des întâlnite sunt setea excesivă și poliuria (creșterea cantității de urină în 24 de ore, ceea ce înseamnă și mersul mai des la toaletă). Pot apărea și dureri de cap, scăderea continuă în greutate, oboseala, apetitul scăzut sau poate creșterea lui și pofta exagerată pentru dulciuri.

„Copilul mai poate avea stări de iritabilitate, aparent inexplicabile. Dacă se observă astfel de simptome, părinții trebuie să meargă cu cel mic la consult de specialitate.

„Diabetul este o afecțiune care poate avea mai multe simptome. Acestea pot fi acute (hipoglicemia, hiperglicemia sau cetoza) sau cronice (manifestări renale, oculare, vasculare sau neuropatia diabetică, la vârste mai înaintate). Pentru că este o boală cronică, atât copiii, cât și familiile acestora sunt incluși în programe speciale de urmărire, pentru a evita sau a întârzia cât mai mult apariția complicațiilor.“, explică dr. Rușneschi.

Ce investigații sunt necesare

În urma unor examene amănunțite, printre care glicemia și glicozuria (măsurarea nivelului de glucoză din urină), medicul stabilește diagnosticul.„S-ar putea să fie nevoie și de alte investigații: teste ale funcției renale și ale celei tiroidiene. La copii, diabetul zaharat de tip I este insulino-dependent.După stabilirea diagnosticului, este foarte importantă stabilirea regimului alimentar și a tratamentului cu insulinp adaptat fiecărui pacient în parte, atât în ceea ce privește dozele, cât și tipul de insulină.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.