Copiii femeilor care au trecut prin perioade de stres sever în timpul sarcinii sunt de aproape 10 ori mai predipuși la a dezvolta tulburări de personalitate până la vârsta de 30 de ani, potrivit unui studiu citat de BBC.

Chiar și stresul de tipmoderat poate avea un impact asupra dezvoltării copilului și poate continua chiar și după nașterea bebelușului, spune studiul

Mai mult de 3.600 de femei gravide din Finland au fost întrebate în legătură cu nivelul lor de stres, copiii lor fiind ținuți sub observație. Psihiatrii spun că viitoarele mame trebuie să aibă acces la susținere psihiatrică.

Alți factori importanți, cum ar fi modul în care au fost născuți copiii, siuația financiară a familiei și traumele suferite în timpul copilăriei sunt cunoscuți ca importanțo la dezvoltarea tulburărilor de personalitate și că ar putea juca un rol.

Ce este tulburarea de personalitate?

Înseamnă că anumite aspecte ale personalității cuiva poate face viața dificilă atât persoanei afectate, dar și celor din jurul lor. Pot fi exagerat de anxioase sau instabile din punct de vedere emoțional, de exemplu, sau paranoice ori anti-sociale – există mai multe tipuri de manifestare.

Despre tulburările de personalitate se crede că afectează una din 20 de persoane. Cei afectați pot avea probleme de sănătate mintală, cum este depresia, sau probleme cu alcoolul ori drogurile.

Precum în cazul altor tulburări mentale, educația, problemele creierului sau genele pot juca un rol în cazul unei astfel de afecțiuni.

Ce spune studiul?

Cei care au alcătuit studiul apărut în British Journal of Psychiatry au chestionat în fiecare lună de sarcină mai multe femei întrebându-le despre nivelul lor de stres.

Ele au trebuit să răspundă dacă trec printr-o perioadă de stres notabilă, cu ceva stres sau fără stres. Femeile trăiau pe lângă Helsinki, Finlanda, iar copiii lor s-au născut între 1975 și 1976.

Când copiii lor au făcut 30 de ani, orice diagnostic de tulburare de personalitate a fost notat – au fost 40 în total, toate fiind cazuri severe care au implicat internarea în spital.

Ce a descoperit?

Studiul a scos la iveală că nivelurile ridicate de stres, manifestat pe perioade lungi în timpul sarcinii pot avea un efect de durată asupra copiilor. Aceștia, expuși la stres sever în timpul sarcinii, au fost de 9,53 ori mai predispuși la a dezvolta o tulburare de personalitate decât cei ale căror mame nu au suferit de stres. Cei expuși la stres moderat auavut șanse de 4 ori mai mari.

Ar putea fi vorba de stres legat de probleme de cuplu, de factori sociali sau de probleme psihologice.

De ce provoacă stresul astfel de probleme?

Nu se știe cum stresul la femeile gravide ar putea crește riscul de tulburări de personalitate – ar putea fi cauza unor schimbări provocate în creoer sau rezultatul unor gene moștenite sau un număr de alți factori în creșterea copiilor.

Cercetătorii au încercat să delimiteze efectele stresului fără alte influențe, prin controlul altor factori cum ar fi istoricul psihiatric al femeii gravide, dacă au fumat în timpul sarcinii sau au suferit de depresie.

O cercetate precedentă a descoperit legături între stresul în sarcină și apariția depresiei, anxietății ori schizofreniei.

Ce poate fi făcut?

Dr. Trudi Seneviratne, director în cadrul Colegiului Regal al Psihiatrilor, spune că sarcina poate fi o perioadă plină de stres, iar viitoarele mame au nevoie de ajutor.

„Dacă stresul este ignorat, există șanse foarte mari ca acesa să influențeze perioada post natală“, spune ea. „Este un subiect de discuție foarte sensibil. Nu vrem ca părinții să creadă că le fac rău copiilor lor – dar nivelurile ridicate de stres chiar ne afectează“.

Cum ar putea nivelul de stres să fie micșorat în perioada sarcinii?

Femeile ar trebui susținute acasă și la locul de muncă în timpul sarcinii și să le fie frunizate strategii de a trece peste atunci când sunt stresate, spune dr. Seneviratne.

„Trebuie să învețe să se odihnească, să ceară sprijin și să vorbească cu cineva despre ceea ce simt“. O dietă echilibrată, încetarea fumatului și somnul regulat sunt recomandate.

Și după sarcină?

Unul dintre autorii studiului, cel care l-a și condus, Ross Brannigan, de la Colegiul Regal al Chirurgilor din Irlanda, spune: „Acest studiu scoate în evidență importanța furnizării de ajutor în cazul problemelor de sănătate mintală și stres, atât femeilor gravide cât și familiilor înainte, în timpul și după sarcină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.