În urmă cu douăzeci de ani, Mariana (acum în vâstă de 56 de ani) a trăit un episod foarte dureros din viața sa. Poate cel mai dureros. O rană pe care o avea pe uter s-a agravat și a fost nevoită să urmeze diverse terapii.

„Ca o consecință a chiuretajelor efectuate după cele două sarcini, am rămas cu o rană pe uter. Oricât de mult am încercat să o țin sub control cu ajutorul medicamentelor, aceasta a evoluat, ducând, în timp, la alte probleme. Am făcut tratament cu ovule, spălături cu antibiotic, de la 23-24 de ani, de la ultima sarcină, până la 39 de ani, când am stat internată 3 luni la Spitalul „Elena Cuza“ din Iași“, povestește femeia.

Acolo, medicii i-au aplicat un tratament – puncții și infiltrații – cu hidrocortizon și ampicilină, diagnosticul fiind chist ovarian drept, cu diametrul 7/6 cm. Mariana spune că „după acest tratament traumatizant aplicat zilnic, nu am avut nicio revenire la starea normală, ba mai mult, din punct de vedere psihic, eram la pământ“. Ulterior, a reușit să ia legătura cu un alt medic, de la Spitalul „Filantropia“ din București, sub a cărui îndrumare i s-au făcut toate investigațiile necesare.

Au apărut complicațiile

„Medicul de la Filantropia mi-a spus că metoda aplicată la Iași nu se mai folosea de mai bine de 10 ani, aceasta provocând alte complicații, încazul meu mastoză chistică bilaterală. Mai mult, deși aveam ovarul drept bolnav, infiltrațiile mi-au fost făcute cu același ac la ambele ovare, ceea ce l-a afectat și pe cel stâng“, își amintește femeia. În urma acestor investigații, medicul a decis să-i facă amputație înaltă de col și să îi scoată ovarul drept. S-a evitat histerectomia totală, pe motiv că este prea tânără ca să fie supusă unei astfel de intervenții chirurgicale. Totuși, la 45 de ani, Mariana s-a întors pe patul de spital, unde același medic de la Filantropia i-a stabilit diagnosticul de fibrom uterin.

„Aveam foarte mari probleme, dureri îngrozitoare la menstruație, hemoragii care țineau și câte o săptămână“, subliniază ea. S-a internat la Insitutul Oncologic din București unde i s-a făcut excizia completă a uterului, incluziv a cervixului (colul uterin). De atunci, nu a mai avut probleme ginecologice, în afară de dereglarea hormonală produsă de histerectomie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.