„Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și la bărbați și la femei, aproape în întreaga lume“, spune dr. Jennifer Haythe, director al departamenului de cardiologie de la NYPH/Columbia, pentru wellandgood.com. „Cheia longevității este să avem grijă cu adevărat de inima noastră“.

Dr.Haythe explică faptul că inima este un mușchi și, prin urmare, ca și alți mușchi, are nevoie să fie în formă. „De asemenea, este conectată intim cu sistemul neurologic“, spune ea. „Așa că starea și nivelul de stres are un impact uriaș asupra modului în care se simte inima“.

Care sunt ponturile pentru sănătatea inimii pe care ni le poate da un cardiolog care le și respectă? Dr.Haythe ne spune.

Stabilește un set de exerciții

Lui dr. Haythe îi place să alerge și spune că stabilirea unor ținte, precum un semimaraton sau maraton, o ajută să se țină de un program regulat de exerciții. „Făcând cel puțin 45 de minute de exerciții cardio de patru sau cinci ori pe săptămână este parte din viața mea“, spune ea.

Din fericire, nu trebuie să fii un alergător pentru a avea grijă de inima ta. Asociația Americană de Cardiologie recomandă adulților să facă cel puțin 150 de minute de activitate aerobică de intensitate medie (plimbări susținute, dans sau chiar grădinărit) sau 75 de minute pe săptămână de activitate aerobică intensă (alergare, ciclism sau înot). Le puteți combina chiar.

Adoptă dieta mediteraneeană

Cuvântul „restrictiv“ nu face parte din vocabularul dr. Haythe atunci când vine vorba de mâncare. Ea a adoptat o dietă bazată mai mult pe plante și pește, limitând consumul de carne roșie la o dată la două săptămâni. Dieta ei, care este de fapt cea mediteraneeană, se bazează în principal pe ulei de măsline, pește, pui, legume , fructe și nuci. „E OK să mănânci din când în când cartofi prăjiți și pizza, dar nu trebuie exagerat“, spune ea.

Acordă importanță obiceiurilor sănătoase de somn

Dr. Haythe spune că își propune să doarmă cam șapte ore pe noapte, „chiar dacă nu este mereu posibil“. Asta are sens, având în vedere un studiu recent publicat în Journal of the American College of Cardiology , arată că prea puțin – și prea mult – somn poate duce la un risc crescut de infarct la adulți. Potrivit studiului, oamenii care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au avut un risc de a face infarct cu 20% mai ridicat; pe de altă parte, oamenii care au stat în pat mai mult de nouă ore pe noapte au avut un risc cu 34% mai ridicat.

„Somnul este esențial pentru sănătatea inimii, iar ritmul bătăilor încetinește, iar tensiunea scade în somn“, spune dr. Haythe. De asemenea, ea citește înainte să meargă la culcare, ceea ce o ajută să adoarmă mai ușor.

Încearcă meditația

Dr. Haythe nu este un fan al meditației, dar spune că asta o calmează și are chiar o aplicație pe telefon, Calm pe care o folosește aproape zilnic câte 20 de minute ajutând-o să se concentreze pe relaxare. „Meditația scade ritmul cardiac și diminuează tensiunea, ceea ce e bine pentru inimă“, spune ea. Dacă nu te prinde statul pe o perniță sau un covoraș, există alte forme active de meditație pe care le poți încerca, precum gătitul, plimbarea sau o baie lungă.

Ai grijă de dinți

Când te gândești la sănătatea inimii, nu faci legătura cu periatul și curățarea dinților, dar dr. Haythe spune că ar trebui. „O igienă dentară precară poate duce la boli ale inimii, așa că mă duc de două ori pe an la stomatolog pentru control de rutină și pentru curățat“, spune ea. Într-adevăr, un studiu din 2018 efectuat pe 682 de persoane arată că aceia care se spală pe dinți mai puțin de două ori pe zi și mai puțin de două minute își triplează riscul de a face boli cardiovasculare, în comparație cu cei care au spus că se spală de cel puțin două ori pe zi pentru cel puțin două minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.