Originară din țările aflate în bazinul Mării Mediterane, salvia este folosită încă din timpuri străvechi datorită proprităților medicinale pe care le are. Eficiența ei s-a dovedit mai ales în ameliorarea unor probleme precum acneea și tulburările digestive.

În Antichitate, egiptenii  îl foloseau ca leac pentru infertilitate, iar Dioscoride, un medic farmacolog și botanist din Grecia antică, nota că decoctul din această plantă avea puterea de a opri sângerările și de a curîța rănile, ulcerațiile și inflamațiile. Specialiștii în medicină naturistă spun că salvia poate fi folosită sub formă proaspătă, ca pulbere uscată, ca tinctură, infuzie, decoct, vin medicinal și oțet.

Infuzie pentru tulburările digestive

Inflamațiile gastro-intestinale  urmate de balonare pot fi ameliorate de salvie.  Se poate prepara o infuzie, dintr-o linguriță de frunze mărunțite la 100 ml de apă fierbinte. Sau lași la infuzat zece minute, în 1-2 căni de apă fiartă, o lingură cu frunze de salvie. Se consumă după ce se răcește. Aceeași infuzie se poate bea rece pentru oprirea transpirației, în mai multe reprize într-o zi. La fel de bine, infuzia se poate folosi pentru băi de șesut în acazul unor afecțiuni genitale, ori pentru gargară, de două ori pe zi, dimineața și seara, în cazul unor abcese dentare și gingivite.

Decoct pentru tenul acneic

Salvia este eficientă și în tratarea problemelor de la nivelul pielii. În aplicații externe, planta este benefică pentru tenul cu probleme, cu pori dilatați, cu pete pigmentare sau cu acnee. În problemele pielii, se utilizează sub formă de spălături sau comprese cu infuzie sau decoct de salvie. Compresele se țin pe față 15-20 de minute. Se pot folosi și creme sau geluri cu extract de salvie. Decoctul se poate prepara astfel: se pun la fiert într-un litru de apă două mâini de frunze. Se lasă pe foc 20 de minute, după care se dă recipientul deoparte. În caz de diabet zaharat, se bea în fiecare zi câte o cană cu decoct de salvie.

Pulbere în caz de afecțiuni respiratorii

În cazul unor afecțiuni respiratorii, bronșită, astm sau tuberculoză se poate prepara o pudră. Se macină câteva mâini de salvie. Se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de trei-patru ori pe zi, pentru stări de nervozitate și o bună circulație a sângelui. Împiedică formarea gazelor în intestin  și alungă mirosul neplăcut al gurii.

Tinctură pentru afecțiuni vasculare

În cazul unor afecțiuni vasculare, inflații gastrointestinale ori stări de nervozitate se poate prepara o tinctură: se pun la macerat 2-3 lingrui cu pulbere de salvie în 200 ml de alcool. Se lasă două săptămâni într-un loc călduț, după care se filtrează. Se iau câte 20-30 de picături de trei ori pe zi, diluate în puțină apă.

Contraindicații

Salvia nu este recomandată mamelor care alăptează pentru că scade cantitatea de lapte, dar și pacienților care suferă de epilepsie. Uleiul esențial de salvie poate fi toxic dacă planta este consumată în cantități mari. Diabeticii vor folosi salvia cu pridență, fiindcă, în combinație cu tratamentul medicamentos, poate ontribui la scăderea nivelului glucozei în sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.