Cazul meu

„Boala nu alege la cine să vină“

Se spune că în viață nu poți să le ai pe toate. Însă trebuie să prețuiești sănătatea. Este o lecție pe care a trebuit să o învețe și Maria Eftenie, după o luptă grea de câțiva ani cu hepatita C.

Totul a început în anul 2000. În urma unor teste de rutină, femeia, în vârstă de 51 de ani, a aflat că are valorile analizelor hepatice cam mari. Au urmat investigații suplimentare, iar concluzia a fost că suferă de hepatită, fuiind infectată cu virusul hepatitei C. S-a gândit atunci și și-a dat seama că simptomele apăruseră de ceva vreme, dar le ignorase. „Cu doi copii, cu serviciu și multe probleme și greutăți am pus totul pe seama efortului fizic și sufletesc, nu voiam ca familia să se simtă neglijată. Îmi aduc aminte că, în perioada respectivă, oboseam mai repede, eram mai nervoasă, nu aveam un somn odihnitor“, povestește Maria.

Temeri

A avut zile în care s-a simțit deznădăjduită și îi era teamă că le va transmite boala și celor dragi. Din această cauză, a vrut să se izoleze sau să plece cât mai departe. „Mă gândeam că nu o să pot să-mi mai strâng copiii în brațe, că nu le voi mai face dulciuri, că nu-i voi mai atinge, că nu voi mai atinge nimic, pentru că îi pot molipsi și pe ei“, continuă femeia.

Familia i-a fost alături

Cu timpul, a învățat cum să trăiască pentru ca toți ceilalți să fie lipsiți de riscuri. „Am avut grijă să nu mă tai și purtam în permanență mănuși în bucătărie. Iar dacă aveam vreo rană, nu mai făceam treabă până nu mi se vindeca“. Familia i-a fost mereu alături, mai ales în perioada tratamentelor. Tot în această perioadă, a descoperit și care sunt prietenii ei adevărați. În 2005, a început tratamentul cu interferon și ribavirină. A fost o perioadă grea, în care s-a confruntat cu depresia, căderea părului, insomniile, tusea și anemia. Tratamentul nu a funcționat însă. Mai mult, a fost diagnosticată și cu diabet.

În cele din urmă, a învins boala

La finalul anului 2016, a început un tratament fără interferon, pe care l-a urmat 12 săptămâni, de data aceasta reacțiile adverse fiind mult mai ușoare. La finalul tratamentului, a venit și vestea cea bună, analizele arătând că virusulk nu mai este detectabil în sânge și că s-a vindecat de hepatita C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *