Tuberculoza este în continuare o afecțiune foarte serioasă, fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Această boală se poate transmite ușor, pe calea aerului, de aceea este bine să cunosștem simptomele și cum se poate trata.

„Tuberculoza este o boală contagioasă și de aceea este considerată o problemă de sănătate publică. Bacilul este eiberat pe calea aerului: bolnavii elimină prin tuse, strănut sau vorbit secreții care conțin bacili și astfel transmit infecția“, spune dr. Miruna Popescu, medic primar pneumolog.

Cine este predispus la contractarea bolii

Boala este provocată de bacilul Koch și poate avea două forme: activă sau inactivă (în așteptare). Dacă este în stare latentă, persoana care are deja bacteria în organism nu o poate răspândi mai departe prin tuse sau strănut, În schimb, în cazul tuberculozei active, infecția se poate transmite și celor din jur.

„Cele mai predispuse la contractarea bolii sunt persoanele care au imunitatea slăbită, cele care suferă de diabet sau de malnutriție, ori pacienții cu HIV“, explică medicul.

Principalele simptome ale tuberculozei

Semnele specifice acestei boli apar doar dacă persoana are forma activă a bolii, iar ele diferă, în funcție de localizarea bacteriei (plămâni sau alte zone din organism). Sunt semnale de alarmă: tusea însoțită de mucus gros (în unele cazuri și cu sânge), febra, frisoanele, transpirațiile din timpul nopții, mărirea în volum a gâtului, bătăile rapide ale inimii, slăbirea forței fizice, lipsa poftei de mâncare. Spre deosebire de TBC-ul pulmonar, cel osteo-articular se manifestă prin dureri la nivelul articulațiilor, mobilitate redusă, însoțite de o parte dintre simptomele formei pulmonare.

Cum se pune diagnosticul

Medicul poate suspecta că pacientul suferă de tuberculoză atunci când acesta spune că are o răceală persistentă. În completarea examinării fizice, se recomandă și analiza culturii bacilului KOch din spută (testarea mucusului de la nivelul plămânilor). De asemenea, boala poate fi depistată prin intermediul testului cutanat cu tuberculină sau în urma radiografiei toracice.

„Există două tipuri de tuberculoză, în funcție de răspunsul la tratament. Primul tip este tuberculoza sensibilă la medicație, forma care se poate vindeca în aproximativ 6 luni. De cealaltă parte, vorbim despre tuberculoza multidrog rezistentă – o formă care nu răspunde la medicația anti TBC esențială – care implică o perioadă de tratament de până la doi ani.“, spune dr. Miruna Popescu.

În ce constă tratamentul

Terapia recomandată în cazul tuberculozei este gratuită și presupune administrarea de antibiotice care distrug bacteria. Tratamentul presupune două faze: intensivă și de continuare. Se începe în spital, în secții amenjate pentru izolarea pacienților.

Prima etapă durează în medie 2-3 luni, timp în care bolnavul trebuie să ia mai multe substanțe antituberculoase, în funcție de recomandările medicului. Ulterior, când bolnavul nu mai prezintă un pericol pentru cei din jur, este externat și continuă medicația încă 4-5 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.