Depresia schimbă aproape totul: de la felul în care te miști și dormi, la modul în care interacționezi cu cei din jurul tău. Este evidentă chiar şi în modul în care vorbeşti sau te exprimi în scris.

Uneori, acest „limbaj al depresiei” poate avea un efect puternic asupra celorlalți. Oamenii de știință au încercat de mult timp să stabilească o relația exactă între depresie și limbaj, iar acum tehnologia îi ajută să se apropie de o imagine completă, relatează inews.co.uk.

Un nou studiu, publicat în Clinical Psychological Science, dezvăluie o clasă de cuvinte care te pot ajuta să prevezi cu exactitate dacă cineva suferă de depresie.

Diferenţe

Până în acum, cercetătorii au folosit eseurile personale și jurnalele persoanelor deprimate, precum și lucrările unor artiști cunoscuți precum Cobain și Plath. Pentru cuvântul vorbit, citatele din lucrările unor persoane cu depresie au oferit, de asemenea, o perspectivă.

Puse împreună, rezultatele acestor cercetari relevă diferenţe clare şi consecvente între limbajul folosit de cei cu şi fără simptome de depresie.

Nu va surprinde pe nimeni să afle că persoanele cu simptome de depresie folosesc o cantitate excesivă de cuvinte care transmit emoții negative – „singuratic”, „trist” sau „mizerabil”.

Folosirea pronumelor

Mai interesantă este folosirea pronumelor. Cei cu simptome de depresie folosesc în mod semnificativ mai multe pronume la singular persoana I – cum ar fi „eu”, „mie” și ” al meu” – și mai puține pronume la persoana a doua şi a treia, singular şi plural – cum ar fi „ei”, „lor” sau „ea”.

Acest tip de utilizare a pronumelor sugerează că persoanele cu depresie se concentrează mai mult pe sine și mai puțin pe ceilalţi. Cercetătorii au arătat că pronumele sunt, de fapt, mult mai fiabile în identificarea depresiei decât cuvintele emoționale negative.

Se ştie că gândurile negre și izolarea socială sunt trăsături comune ale depresiei. Cu toate acestea, nu se ştia dacă aceste constatări reflectă diferențe în stilul de atenție sau de gândire.

Depresia determină oamenii să se concentreze pe ei înșiși sau oamenii care se concentrează pe ei înșiși suferă de simptome de depresie? Stilul limbajului se referă la felul în care ne exprimăm noi înșine, nu la conținutul pe care îl exprimăm.

Cuvinte absolutiste

În cadrul studiului au fost analizate 64 de forumuri online de sănătate mintală, cu peste 6.400 de membri. „Cuvintele absolutiste” – care exprimă dimensiuni sau probabilități absolute, cum ar fi „întotdeauna”, „nimic” sau „complet” – s-au dovedit a fi markeri mai buni pentru forumurile de sănătate mintală decât pronumele sau cuvintele emoționale negative.

Cercetătorii au prezis de la început  că persoanele cu depresie vor avea o viziune alb-negru asupra lumii și că acest lucru se va manifesta în limbajul lor.

Comparativ cu 19 forumuri diferite de control, prevalența cuvintelor absolutiste este cu aproximativ 50% mai mare în forumurile de anxietate și depresie și cu aproximativ 80% mai mare pentru forumurile de idei suicidare.

Pronumele au produs un model de distribuție similar cu cel al cuvintelor absolutiste din toate forumurile, dar efectul a fost mai mic. Dimpotrivă, cuvintele emoționale negative au fost paradoxal mai puțin răspândite în forumurile de idei de suicid decât în ​​forumurile de anxietate și depresie.

Cercetarea a inclus, de asemenea, forumuri de recuperare, în care membrii care simt că s-au recuperat dintr-un episod depresiv scriu mesaje pozitive și încurajatoare despre recuperarea lor.

Aici, cercetătorii au constatat folosirea cuvintelor de emoție negativă la un nivel comparabil cu cele din forumurile de control, în timp ce cuvintele emoționale pozitive au crescut cu aproximativ 70%.

Efecte

Cu toate acestea, prevalența cuvintelor absolutiste a rămas semnificativ mai mare decât cea de pe forumurile de control, dar puțin mai mică decât în ​​cazul forumurilor pe teme de anxietate și depresie.

În mod crucial, cei care au avut anterior simptome depresive au șanse mai mari să le aibă din nou. Prin urmare, tendința crescută de a gândi absolutist, chiar dacă în prezent nu există simptome de depresie, este un semn în producerea episoadelor depresive. Același efect este văzut în utilizarea pronumelor, dar nu și a cuvintelor emoționale negative.

Cum Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, o creștere de peste 18% din 2005, cercetătorii au acum mai multe instrumente disponibile pentru a detecta această afecțiune, ceea ce este important pentru a îmbunătăți starea de sănătate și a preveni sinuciderile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.