Pentru că prevenția este cea mai bună apărare atunci când vine vorba de îmbolnăviri, am alcătuit o listă cu 7 analize medicale pe care e bine să le facem în fiecare an.

Testele de sânge

O analiză completă de sânge poate oferi mai multe informații despre prezența anumitor afecțiuni cum ar fi anemii, leucemii, inflamații sau stări de deshidratare. De asemenea, despre numărul globulelor roșii și cele albe. Tot prin analiza sângelui este urmărită funcţia de coagulare. Aceasta este evaluată cu ajutorul timpului Quick (timpul de protrombină) sau prin intermediul INR-ului, care derivă din timpul de protrombină. Aceste teste sunt extrem de utile în monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante.

Sumarul de urină

Oferă informaţii despre densitatea acesteia, pH şi despre prezenţa unor substanţe precum proteinele, glucoza, globulele roşii şi corpii cetonici. Aceste substanţe, în cantităţi crescute, sunt semn de afectare renală sau a tractului urinar (litiază). Urina poate fi investigată şi pentru depistarea unor germeni.

Testul PSA

După vârsta de 45 de ani este bine ca bărbații să facă antigenul specific de prostată. Bărbații sănătoși au, în mod normal, un nivel scăzut de PSA în sânge, însă, nivelul acestuia crește în cazul pacienților cu cancer sau tumori benigne ale prostatei.

Electrocardiograma

Electrocardiograma (EKG)  este un test simplu și valoros care înregistrează activitatea electrică a inimii și oferă medicului indicii asupra modului în care se contractă inima, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia. Majoritatea bolilor de inimă modifică aspectul EKG.

Testul Papanicolau

Un consult ginecologic anual este obligatoriu pentru toate femeile. În cadrul acestuia se va efectua un examen Papanicolau, cu recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. Testul descoperă modificările cauzate fie de cancerul de col, fie de infecţia cu virusul Papilloma (HPV), fie de inflamaţii. Dacă în urma tratamentului medical antiinflamator şi antiinfecţios modificările nu dispar, se impune testarea HPV. Testul depistează prezenţa şi identifică tipul virusului Papilloma, responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Ecografia și/sau mamografia

După vârsta de 30 de ani, se impune realizarea unei ecografii de sân anuale, pentru depistarea cancerului de sân. Toate femeile trebuie să se palpeze lunar, pentru a sesiza modificările de structură a sânului, iar cele cu antecedente familiale de cancer de sân trebuie să înceapă monitorizarea înaintea vârstei de 30 de ani. Iar după 40 de ani să facă o mamografie la 6 luni sau la un an.

Măsurarea densității osoase

Odată cu instalarea menopauzei, testele suplimentare vor depista din timp boli induse de lipsa hormonilor sexuali, cum ar fi osteoporoza. Osteodensitometria măsoară densitatea osoasă prin testul DEXA (absorbţiometrie duală cu raze X). Este indicată femei­lor aflate la menopauză şi bărbaţilor care au avut fracturi patologice (produse la solicitări minime), şi în primul rând celor cu vârste de peste 65 de ani. De asemenea, femeile cu afecţiuni ale glandei tiroide şi cele care au urmat tratamente pentru boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos, au risc crescut de osteoporoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.