De ce trebuie să fim atenți la produsele afumate

Că afumarea adaugă savoare cărnii și o conservă bine știe mai toată lumea. Dincolo de gustul plăcut, există însă controverse legate de pericolele consumului de produse afumate.

Asociate cu apariția cancerului

Oamenii de știință de la Institutul Național al Cancerului din SUA spun că persoanele care consump frecvent carne afumată sunt predispuse la cancer de prostată, colorectal sau pancreatic. De vină sunt hidrocarburile policiclice, substanțe chimice care se fomează în timpul procesului de afumare.

În 2007, dr. Susan E. Steck a scris în publicația „Epidemiologia“ din SUA despre legătura strânsă dintre cărnurile afumate și cancerul de sân. S-a observat că femeile la post-menopauză care au consumat carne afumată sau la grătar mai mult de o dată pe săptămână (pe întreaga perioadă a vieții) au avut un risc cu 47% mai mare de a face cancer la sân, față de femeile care au mâncat aceste produse mult mai rar. Însă același studiu exclude peștele afumat din lista alimentelor periculoase.

Pot cauza probleme gastrice

Infecțiile gastrointestinale pot, de asemenea, apărea ca rezultat al unei diete bazate în mare parte pe produse afumate. Cele mai întâlnite bacterii în aceste cazuri sunt Listeria și E.coli. Cei care au E.coli pot suferi de diaree (chiar și cu sânge), iar cei cu Listeria nu au poftă de mâncare, sunt letargici, au stări de vomă și probleme cu respirația. În cazul în care ai aceste simptome, mergi de urgență la medic.

Carnea afumată este interzisă copiilor sub 8 ani, deoarece stomacul lor digeră acest tip de produs mult mai greu decât cel al adulților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *