Epidemia de obezitate din întreaga lume vorbește despre un gol psihic și spiritual ce a fost creat în jurul unei societăți manipulate și consumeriste.Suntem ocupați, mult prea ocupați și stresați. Am început să devenim pasivi și obedienți informațiilor din media, iar asta ne face treptat neputincioși, izolați. Trăim vieți din care parcă tânjim să scăpăm, să fugim.

De ce mâncăm prea mult?

Poate pentru că avem de unde, dar asta nu ar trebui să justifice cum, o activitatea esențială pentru supraviețuire să fie într-atât distorsionată, încât să pericliteze viața omului. Mâncăm pentru a trăi. Mai nou, parcă tot mai mulți dintre noi mâncăm pentru a ne îmbolnăvi și a ne scurta viața. De ce ar face asta omul actual, înzestrat cu atât de multă informație și o capacitate de conștiință înaltă? E altceva la mijloc…

Mâncatul excesiv și afecțiunile creierului care declanșează consumul de droguri împart aceeași bază neurochimică și neuroanatomică. Sunt afectate sistemele de atașament-recompensă, la fel de mult precum și cele de stimulare-motivare, iar reglajul impulsurilor din cortex este deficitar. Luarea deciziilor este o abilitate vădit distorsionată la pacienții obezi, iar gradul lor de imaturitate este dezbătut cu succes. Da, poate că unii dintre noi au nevoie de ajutor. Sunt atât de mulți profesioniști în jur, cadre specializate – psihologi, psihoterapeuți, terapeuți, consilieri psiho-nutriționali – ce pot fi de ajutor. Dar, mai întâi de toate, trebuie să vrei să te lași ajutat, să recunoști că ai nevoie de ajutor.

Putem spune despre persoanele care mănâncă mult că au suferit pierderi emoționale în trecut, că au pierdut ceva sau pe cineva drag și caută permanent să umple golul lăsat în urmă, prin mâncare. Asta face parte din trecut, iar omul are capacitatea de a depăși obstacole uriașe în drumul său. Totuși, unii dintre noi nu reușesc. Stau într-un prezent stresat, neadaptați și suferă de unele privațiuni psihice. Iar mâncarea, este la îndemână, este așa de aproape, este peste tot! În plus, place gustului și pentru excat cât e timpul pentru o înghițitură, ai impresia că te simți mai bine. Și după? Te pedepsești iar și iar, prins parcă într-o capcană… Poți scăpa, să nu ai nici o îndoială, dar pentru asta ai nevoie să te trezești, să te activezi și să începi să te străduiești. Viața asta este despre strădanie și efort, așa poți aduce cununi ale succesului pe fruntea ta. Cum altfel să fie?

Putem spune și că obezitatea este ca un virus ce a pus stăpânire peste noi, dând vina pe consumul de alimente nesănătoase (avem în jur atât de multe chimicale în mâncare, habar nu avem ce ”drogați” suntem mulți dintre noi!), dăm vina pe sedentarism și un sistem de muncă în care 1/3 din cele 24 de ore stăm blocați pe un scaun. Putem da vina pe toate acestea, dar nu e doar atât. Să nu ne amăgim!

De curând am cunoscut o tănără doamnă cu un astfel de joob, dar cu o mare pasiune: sportul. Arăta impecabil la 36 de ani, plină de viață și cu un înalt simț al răspunderii profesionale. Organizată, cu o disciplină de viață, un model pentru cei 70% dintre colegii săi suprapondrali sau deja obezi. Și ea are tonomatele cu ”mâncare chimică” la îndemână, dar nu le folosește. ”Nici nu le văd, sunt practic un fel de decor pentru mine. Mă bucur doar de mirosul de cafea degajat, pot spune că sunt un fel de deodorante excelente pentru încăpere, și atât”, mi-a spus zâmbind. Am întrebat-o care este alegerea ei nutrițională în cele 8 ore de muncă sedentară? ”Nu e nimic complicat. Am 3 fructe cu mine zilnic, o pungă de nuci și ciocolata amăruie ce mă energizează, la nevoie. În plus, nu plec de acasă fără un smooty proteic din semințe de cânepă, chia, afine, banană și laptele de migdale. Aceasta este hrana mea pentru 8 ore de muncă. Apoi, merg  la sală, am nevoie să mă decontectez după cele 8 ore de muncă de birou, iar cina este întotdeauna una regală, la fel ca și micul dejun. Aceste mese sunt acasă, cu familia, toți participăm la pregătirea lor.”

Am multe exemple, știu oameni care pot să fie organizați și nu se lasă manipulați, știu mulți care suferă din cauza obezității. Nu știu ce face diferența, dar cred cu tărie că omul are un potențial enorm de transformare. Și, mai știu că, niciodată nu e prea târziu pentru un nou început!

Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!

dr. Lavinia Melania Bratu

Articole precedente:


Dr. Lavinia Melania Bratu: Morcovi pentru frumusețea și sănătatea ta
Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament
Dr. Lavinia Melania Bratu: Morcovi pentru frumusețea și sănătatea ta
Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament

Dr. Lavinia Bratu: Te provoc să ai grijă de tine!
Dr. Lavinia Melania Bratu: Boala pornește din mintea noastră 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Anul acesta vrei să te simți mai bine și să arăți mai bine?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Pulbere de orz verde – suplimentul meu preferat 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ai de pus la punct în viața ta ?

Dr. Lavinia Melania Bratu: 7 pași de urmat, atunci când spui „nu mai pot”

Dr. Lavinia Melania Bratu: Cum să ne clădim un sistem imunitar puternic?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Atenție la nevoia de dulce!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Acceptă provocarea „Intermittent fasting (postul intermintent)!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Mâncarea este cel mai bun prieten al tău

Dr. Lavinia Melania Bratu: 5 motive pentru care ai putea să alergi și tu

Dr. Lavinia Melania Bratu: Când ți-ai făcut ultima dată o deparazitare de viermi intestinali?

Dr. Lavinia Melania Bratu: De câte ori ești stresat(ă), amintește-ți de nevoia corpului

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.