Ar fi bine să ne pregătim sistemul imunitar spre acomodare la schimbările de temperatură, pentru a face față cu bine la starea de frig și la toate bătăliile ce le are de dus cu virușii, bacteriile și infecțiile ce pot apărea peste iarnă. Cei dintre noi ce au un echilibru alimentar conștient, sunt cei care consumă cel puțin 40% din hrană sub formă crudă, aceștia și-au făcut un depozit remarcabil de antioxidanți și au sistemul imunitar bine pus la punct.

Propunerea mea este simplă, în câțiva pași firești, ușor de înțeles și reținut:

  1. Consumând fructe și legume, frunze verzi, încă de la prima lor apariție, odată cu începutul primăverii…
  2. Stând departe de factori de poluare, departe de consumul de alcool, tutun și de o viață sedentară…
  3. Având atenție asupra stărilor emoționale, să nu fim furioși, pentru că atunci când facem aceasta, în primul rând asupra sistemului nostru imunitar este revărsată întrega energie negativă…
  4. Conștiință trează, bunătate și bucuria vieții, iată armele cele mai puternice și subtile către o stare de sănătate bună, printr-un sistem imunitar bine structurat.

Îmi vine în minte, exemplul lui Ranjit Chandra, imunolog la Universitatea Carolina de Nord, care a efectuat cercetări vreme de 30 de ani pentru găsirea unui regim alimentar care să întărească imunitatea. Cercetatorul a observat că reducerea combativității celulelor imunitare este rezultatul însumat al câtorva factori de risc major și anume: stresul, alcoolul în cantități mari, nicotina, sedentarismul și alimentația incorecta. Celulele corpului uman produc în masă substanțe protectoare, dar pentru aceasta au nevoie de sprijin “nutrițional” adecvat.

 “Dati-mi o eprubeta cu sânge proapsăt recoltat de la o persoană și pot să vă spun exact dacă aceasta consumă o cantitate suficientă de fructe și legume”, afirmă cercetătorul.

Acesta a realizat un test menit să demonstreze efectul legumelor asupra organismului: 23 de bărbați nefumători, cu greutate normală, între 27-40 de ani au consumat vreme de două săptămâni o hrană săracă în caroten, dupa care s-a introdus zilnic, pe parcursul a câtorva săptămâni, fie câte 330 ml suc de roșii, fie câte 330 ml suc de morcovi, fie câte 10 g pulbere de frunze spanac. O dată pe săptămână s-a controlat sângele. Rezultatul a fost remarcabil: sucul de roșii a fost cel mai eficient, subiecții care l-au consumat prezentând cele mai bune valori în ceea ce privește antioxidanții. În mod evident, licopenul prezent în roșii s-a dovedit a fi un “captator” de radicali mai puternic decât beta-carotenul. Un pahar cu suc de rosii conține pana la 30 mg de licopen, în timp ce 100 g roșii nu conțin decât 3 mg. De fapt, organismul valorifică cel mai bine sucul de roșii. În primul rând, pentru ca celulele vegetale prelucrate ofera mai mult licopen decât roșia proaspătă întreagă și, în al doilea rând, pentru ca grăsimea, de pildă o lingură de ulei de măsline adăugată la suc, ușurează absorbția licopenului de către intestin.

dr. Lavinia Melania BratuAi toate argumentele să înțelegi ce simplă poate fi o masă super hrănitoare: un bol mare cu bulion, la care adaugi poate 2-3 căței de usturoi și o lingură de ulei de măsline. Aceasta este masa mea în ziua de luni, zi în care consum doar apă, fresh și seara beau acest bulion aducător de sănătate și stare de bine!

Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!

dr. Lavinia Melania Bratu

Articole precedente:

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Atenție la nevoia de dulce!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Acceptă provocarea „Intermittent fasting (postul intermintent)!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Mâncarea este cel mai bun prieten al tău

Dr. Lavinia Melania Bratu: 5 motive pentru care ai putea să alergi și tu

Dr. Lavinia Melania Bratu: Când ți-ai făcut ultima dată o deparazitare de viermi intestinali?

Dr. Lavinia Melania Bratu: De câte ori ești stresat(ă), amintește-ți de nevoia corpului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.