Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament

Alimentele suferă transformări multiple la nivelul tubului digestiv și nu este clar cum anume compuși activi ajung efectiv la țintele lor moleculare. Efectul direct al acestor alimente asupra epigenomului nu este foarte clar, însă efectul general este bine clarificat. Unele gene sunt importante în determinarea unei funcții, iar pe de altă parte, nutriția este determinantă în modificarea gradului de expresie genetică, în condiționarea lecturii informației conținută în ADN.

Eficiența intervențiilor nutriționale la nivel individual este fără îndoială o practică a viitorului, iar prevenția sau tratarea diferitelor afecțiuni este și în prezent considerată de către specialiști o condiție de bază în oricare demers prezentat. Iată și câteva certitudini, câteva exemple de NUTRACEUTICE:

1. Resveratrolul – 3,4,5-trihydroxystilbene – este o fitoalexină naturală prezentă în strugurii roșii, fructele de pădure, prune și alune. Efectele anticancerigene sunt mediate prin intermediul a 3 mecanisme: inhibarea activării carginogenicului și inducerea detoxifierii acestuia, apoptoza și supresia semnalului proinflamator relaționat cu progresia cancerului.

2. Curcumina inhibă metilarea ADN și modulează acetilarea histonelor. Cucurmina are rădăcina constituită în proporție de 50% amidon și, ca substanțe active, curcuminoidele din care curcumina este principală. Aceasta este un compus polifenolic, agent antiinflamator, antioxidant, antilipidemic. Acțiunea sa este demonstrată la nivelul de reglarea a unor patologii: boli neurovegetative sau cancer.

3. Polifenolii existenți în compoziția ceaiului verde favorizează arderea caloriilor, reduce riscul de apariție al accidentului cerebral vascular și diminuează nivelul de colesterol rău LDL. Polifenolii din ceai au un rol neuroprotectiv, inhibând procesul neuroinflamator. Ajută la creșterea tonusului psihic, protejează neuronii și dezagregarea neurotransmițătorului acetilcolină, cu funcție în procesul de învățare și memorie. Acești componeți prețioși au și acțiune antiinflamatoare, mențin homeostazia vasculară, cu real ajutor în diabet, sindrom metabolic, terapii ale sistemului cardio-vascular.

4. Licopenul este un antioxidant din grupul carotenoizilor, prezent în concentrații mari în roșiile mature și într-o formă mai redusă în pepenele roșu, caise, papaya. Biodisponibilitatea licopenului din roșii este mai bună din produșii tratați termic. Mai bun este bulionul decât roșia crudă bine coaptă, datorită disocierii compușilor în care este încorporat licopenul. Sunt certificate capacitățile sale de a reduce riscul de cancer de prostată, diminuarea efectelor toxice ale monoglutamatului, îmbunătățește fluiditatea masei sanguine circulante; are efect neuroprotector, în special la boala Parkinson; efect redutabil și în reducerea proliferării celulelor tumorale.

Concluzia?

Zilnic să bem un ceai verde de bună caliatate, să consumi o mână fructe de pădure, prune sau struguri (iarna putem să consumăm afinele congelate, eu mai am jumătate din congelator încă plin cu afine!), sucul de roșii – bulionul – să fie nelipsit, la fel și turmericul, ar fi bine să înveți să-l adaugi ca și condiment hranei gătite. Lucruri simple de care ar fi bine să fii aproape!

Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!

dr. Lavinia Melania Bratu

Articole precedente:

Dr. Lavinia Bratu: Te provoc să ai grijă de tine!
Dr. Lavinia Melania Bratu: Boala pornește din mintea noastră
Dr. Lavinia Melania Bratu: Anul acesta vrei să te simți mai bine și să arăți mai bine?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Pulbere de orz verde – suplimentul meu preferat 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ai de pus la punct în viața ta ?

Dr. Lavinia Melania Bratu: 7 pași de urmat, atunci când spui „nu mai pot”

Dr. Lavinia Melania Bratu: Cum să ne clădim un sistem imunitar puternic?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Atenție la nevoia de dulce!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Acceptă provocarea „Intermittent fasting (postul intermintent)!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Mâncarea este cel mai bun prieten al tău

Dr. Lavinia Melania Bratu: 5 motive pentru care ai putea să alergi și tu

Dr. Lavinia Melania Bratu: Când ți-ai făcut ultima dată o deparazitare de viermi intestinali?

Dr. Lavinia Melania Bratu: De câte ori ești stresat(ă), amintește-ți de nevoia corpului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *