Procesul în care Martin Shkreli – fost director executiv al unei importante companii pharma celebră pentru scumpirea cu 5000% a unui medicament vital –  este acuzat de fraude fiscale a început cu stângul la New York.

Mai mulți potențiali jurați au fost recuzați de judecator care s-a îndoit de imparțialitatea acestora în privința lui „Pharma bro”, din cauza notorietății cazului și a aversiunii pe care opinia publică americană a dezvoltat-o față de individ, catalogat de presă drept „cel mai urât cetățean al Americii”.

Unul dintre jurații excluși spusese despre Shkreli că este „întruchiparea lăcomiei corporatiste”, în vreme ce altul l-a etichetat drept „cel mai duşmănit om din America” iar un al treilea a gesticulat că şi când ar vrea să-l strângă de gât.  Încă un potenţial jurat a fost exclus din proces după ce a mărturisit ce a simţit după ce l-a văzut pe Shkreli la masă apărării din sala de judecată: “Mi-am spus în minte: Asta e un şarpe”.

Shkreli, 34 de ani, este acuzat de fraude fiscale comise la o companie farmaceutică pe care o manageriase anterior, Retrophin, ale cărei active ar fi fost folosite de acesta pentru a acoperi milioanele de dolari pierdute de un fond de investiții.

Tânărul manager a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce, în calitate de fondator și director al companiei Turing, a decis să majoreze prețul unei pastile vitale pentru bolnavii de SIDA, Daraprim, de la 13, 50 de dolari la 750 de dolari, la doar o lună după ce a achiziționat patentul. Daraprim este pe piaţă de peste 60 de ani şi se află pe lista de medicamente esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este folosit în tratamentul toxoplasmozei, una dintre una dintre cele mai frecvente infecţii parazitare care îi afectează în principal pe copii şi pe cei cu sistemul imunitar compromis, cum sunt cei care suferă de SIDA sau cancer. Compania Turing Pharmaceuticals a cumpărat dreptul de a produce medicamentul în august 2015 în schimbul sumei de 55 milioane de dolari. Costul de producţie al unei pastile este de doar 1 dolar, dar ajunsese să se vândă cu 13,5 dolari în urma schimbării succesive de producător.

Procesul în care Martin Shkreli este acuzat de fraudă nu are legătură cu controversa iscată de acea majorare fabuloasă. Individul a strânit ura opiniei publice nu doar în urma acelui gest inuman, ci și prin comportamentul său, adesea arogant, sfidător și batjocoritor la adresa celor care au luat atitudine și au îndrăznit să-i ceară socoteală pentru punerea în pericol a vieții bolnavilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.