Lavinia Melania Bratu este dr. psiholog clinician, bilolog, consilier nutriție, formator și speaker motivațional ”Stil de viață sănătos și echilibrat”.  Editor, autor a două cărți: Dietetica –  o nouă filosofie de viață  – Despre schimbare, simplitatea, sănătate – vol. 1 și Hrană pentru minte, suflet și viață – vol.2” În mijlocul oamenilor, parcurge întreaga activitate cu credință și nădejdea în bine. Are o misiunea personala: Să crească printre oameni și să împărtășească cu ei echilibrul, cumpătarea, înțelegerea, cunoașterea, bucuria și recunoștința acestui dar numit VIAȚĂ. Din anul 2018 este lector la UMFT Timișoara, departamentul Neuroștiințe – Catedra de Psihologie. Își dorește să fie un bun cadru didactic dar, mai mult decât atât, își dorește să fie un model de umanitate pentru studenții cu care va lucra.

R: Cum ați descrie activitatea dumneavoastră?

Lavinia Melania Bratu: Lucrez de șapte ani în domeniul consilierii atât nutriționale, câ și psihologice. Tratez informațiile de nutriție livrate ca un mod de prevenție a bolilor, respectiv ca o alternativă complementară de vindecare, în urma a unui diagnostic însoțit de un tratament alopat. Lucrez cu oameni sănătoși care ”s-au trezit” și s-au prin că, alegerea corectă a hranei înseamnă sănătate, vitalitate și longevitate. Lucrez cu oameni bolnavi care ”s-au trezit în ceasul al 13-a”, afectați de o boală, doresc să folosească și hrana ca un medicament. Așa a și fost lăsată mâncarea omului, la fel cum a și cuvântat Părintele Medicinei, Hipocrate: ”Hrana să vă fie medicament.”

Cei mai mulți pacienți din ultimul timp sunt afectați de stări ale sistemul nervos, respectiv apatii, anxietăți sau stări de depresie. La fel de îngrijorător îmi pare numărul tot mai mare de persoane obeze, cu afecțiuni ale tiroidei.

R: Dacă trebuie să enunțați numai șapte sfaturi de prevenție din domeniul dumneavoastră, care ar fi acelea?

Lavinia Melania Bratu: Accept provocarea voastra și mă limitez la acestea:

  • Consumați cât mai multe produse ce conțin vitamina C, aceasta susține imunitatea și longevitatea. Căutați alimente cu conținut ridicat din această vitamină: pătrunjel, citrice, ardei roșu, fructe, fructe de pădure și de sezon.
  • Dimineața, când vă treziți aveți nevoie de apă la temperatura  camerei. Hidratarea este „primul pas” din dieta zilei. Obișnuiți-va să beți 600ml, poate și cu sucul stors dintr-o lămâie, este o binefacere pentru sănătate!
  • Introduceți cât mai multe fibre în dieta zilnică: fructe, legume, semințe crude, nuci, rădăcinoase – morcovi, țelină, sfeclă roșie.
  • Învățați să consumați fructe  și legume  de  sezon, să alegeți hrana  de  sezon! Amintiți-vă să vă bucurați maxim de fructele de pădure iar iarna, să le aveți congelate – ele sunt o excepție, avem nevoie de ele permanent!
  • După ora 19 nu se mai consumă nimic, poate doar un ceai cald din plante medicinale, diversificate mereu.
  • Reduceți din dietă – dieta este alegerea hranei de zi cu zi! – produsele afumate, aditivate, conservate, prăjite, semipreparatele, mezelurile, zahărul, făina albă, sarea iodată. Toate aceste sunt toxice și pun în pericol sănătatea.
  • Mâncați legume și fructe crude pe tot parcursul anului. Folosește în fiecare zi câte o lingură din ulei de măsline de foarte bună calitate. Acesta stimulează capacitatea de apărare a organismului, vitamina E este cea care luptă împotriva îmbătrânirii.

R: Aveți un mesaj pentru români, de Ziua Mondiala a Sănătății?

Lavinia Melania Bratu: Ai dreptul să fii sănătos, ai dreptul să păstrezi această stare de bine și liniște interioară, ai dreptul să te bucuri de viață, fără să fii afectat de vreo boală. Ai acest drept, toată viața ta! Pentru toate acestea ai nevoie să vrei și să pornești de undeva. Redescoperă gustul  simplu  al unui  fruct,  savoarea din  legume, simplitatea unei hrane pe care-o servești în tihnă, cu recunoștință. „Săru’mâna pentru masă!”, amintește-ți să spui mereu. Și acesta poate fi un nou început… Sănătate, tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.