Știri

Medicamentele obișnuite pot provoca boli ale plămânilor

Medicamentele obișnuite pe care medicii le prescriu pentru tratarea problemelor cardiace, artrita și cancerul pot fi o amenințare pentru plămâni, potrivit Medical News Today. Iar această problemă afectează multe persoane. La această concluzie s-a ajuns în urma unei analize făcute de oamenii de știință din Marea Britanie.
Uneori, medicamentele care tratează o problemă de sănătate, pot, în timp, să ducă la alta. Este cazul mai multor medicamente obișnuite care pot provoca probleme la plămâni. Analiza cercetătorilor se referă al 27 de medicamente obișnuite.
S-a descoperit că, în mai multe cazuri decât s-a crezut inițial, au efecte negative asupra sănătății plămânilor și pot cauza diverse afecțiuni cum este boala pulmonară interstițială. Oamenii de știință de la Unversitățile din Manchester, Leeds și Shefield, dar și de la National Institute for Health Research Manchester Biomedical Research Centre and the European Organisation for Research and Treatment of Cancer au condus această cercetare. Ea fost publicată în Journal of Clinical Medicine.
„Medicii au nevoie să fie conștienți și vigilenți în legătură cu toxicități posibile pentru plămâni și cu răul pe care îl pot face anumite medicamente“, spune dr. Nazia Chaudhuri, unul dintre cercetătorii implicați în studiu. „Cu noi medicamente apărute pe piață acesta este o problemă gravă, încă nerecunoscută și avem nevoie de căi mai bune pentru a detecta efectele secundare înainte de a face rău“, avertizează ea.

Milioane de cazuri diagnosticate într-un an

Cercetătorii au analizat datele de la 6.200 de participanți și au analizat impactul pe care l-au avut medicamentele luate de aceștia asupra plămânilor, cercetând în mod special boala pulmonară interstițială. Unele dintre simptomele acesteia sunt probleme cu respirația, fibroză pulmonară și inflamații. E posibil însă ca opersoană care are această afecțiuni să nu știe de ea, ani buni de la momentul în care a început să ia medicația care cauzează problema.

În acest studiu, cercetătorii au analizat 27 de medicamente care tratează problemele cardiovasculare sau cancerul, dar și alte probleme de sănătate.

Care sunt medicamentele

Medicamentele erau:  Bleomycin, Gemcitabine, Erlotinib, Gefitinib, Panitumumab, Cetuximab, Everolimus, Temsirolimus, Sirolimus, Ipilimumab, Nivolumab, Pembrolizumab, Atezolizumab, Avelumab, Durvalumab, Irinotecan, Pemetrexed, Methotrexate, Infliximab, Etanercept, Adalimumab, Golimumab, Leflunomide, Amiodarone, Nitrofurantoin, Distamycin, and Carbamazepine.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că în fiecare an, medicii din întreaga lume diagnostichează între 4,1 și 12,4 milioane de cazuri de boli interstițiale ale plămânilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *