Omul, ca ființă socială, va avea mereu contacte cu ceilalți oameni fie dintr-o nevoie personală, fie pentru că “trebuie”. În primul caz, vorbim despre selectarea partenerilor de cuplu, a prietenilor sau anturajului iar în a doua situație despre colegii de școală, colegii de serviciu etc. Uneori putem face alegeri, alteori suntem limitați sau trebuie să găsim o cale de compromis așa încât să facem acceptabilă relaționarea cu cei din jur.

Auzim frecvent ideea de “relație toxică” iar tinerii în special, tind sa definească drept “toxică” relația cu un prieten care a oferit un refuz într-un anumit context sau chiar relația cu proprii părinți. A învăța să fii tolerant în raport cu ceilalți nu înseamnă că trebuie să accepți tot ceea ce te irită, îți aduce frustrări și te face să te simți folosit în relații; e ok să fii tolerant până la un punct dar nu până ajungi să te simți lipsit de valoare. Aceasta însă este o extremă. Ce avem la cealaltă extremă? Avem copilul/adolescentul și ulterior adultul care nu poate accepta niciodată un refuz, indiferent de felul în care îi este oferit. Așadar, intoleranță la frustrare. Ei bine, acesta este efectul educației pozitive insuficient înțeleasă de părinți și bunici, și aplicată greșit de către aceștia. A oferi educație pozitivă nu înseamnă a accepta orice doleanță a copilului, a îi oferi cadouri în exces fără să și le dorească sau fără să le merite, nu înseamnă să evităm orice emoție negativă. Educația pozitivă are în vedere încurajarea unui comportament pro-activ, responsabilizare, încurajarea exprimării propriei opinii etc. Evident, pentru echilibru și pentru o dezvoltare armonioasă psiho-emoțională, este nevoie să experimentăm toata gama de emoții, învățând astfel să diferențiem răul în raport cu binele și vice-versa. Evitarea totală a emoțiilor negative în procesul de dezvoltare, va determina ca individul să nu știe să se bucure, să caute necontenit plăcere în diferite lucruri însă fără a găsi vreo satisfacție și să devină astfel o persoană greu de mulțumit, uneori orientată către stări depresive, mereu nefericită și cu un sentiment permanent de neîmplinire.

Iată cum la o extremă avem tiparul persoanei care va atrage relații toxice și cel mai adesea se va regăsi în postura de victimă și, la cealalta extremă, persoana care ar putea fi toxică pentru cei din jur, veșnic nemulțumită. Desigur, toxicitatea în relații este determinată și de alți factori, de modelul de relaționare din familie, de anumite trăsături și comportamente, despre care urmează să detaliem.

Cum facem însă pentru a stabili un echilibru personal și cum să evităm să ajungem în relații indezirabile cu ceilalți? Felul în care suntem modelați în anii copilăriei și ai adolescenței, influențează categoric modul nostru de relaționare și anumite tipologii de oameni de care ne vom înconjura.

Ce avem de făcut pentru a face alegeri potrivite în relațiile noastre, vom afla din episoadele următoare. Așadar, vă dau întâlnire miercurea viitoare, și nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 2)

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 1)

Psiholog Lorena Diaconescu: Atenție! Anorexia poate ucide!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu: Cum apare Bulimia și ce trebuie să facem.

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.