Unul dintre specialiștii pe care i-am contactat pentru Ziua Mondială a Sănătății este dr. Rareș Simionescu, specialist gastroenterolog. L-am întrebat despre o boală care dă dureri de stomac mai ales primăvara: gastrita. Care sunt simptomele? Poate fi tratată?

„Simptomele clasice ale gastritei sunt: durerile abdominale, mai ales în partea superioară, senzația de presiune în capul pieptului, arsurile la stomac, care se agravează sau, dimpotrivă, se diminuează după ce ați luat masa, indigestia, senzația de preaplin sau de balonare chiar și după consumul unor mâncăruri ușoare, greață, vomă, pierderea poftei de mâncare. Pot apărea și scaune negre, în cazul în care au intrevenit sângerări digestive.

În tratamentul gastritei este foarte important să se respecte regimul alimentar recomandat de medic și să se renunțe la fumat și la alcool. De asemenea, medicul poate prescrie și medicamente care să scadă sau să neutralizeze secreția de acid din stomac. Este bine de știut că eficiența terapiei depinde, în cea mai mare măsură, și de respectarea indicațiilor alimentare. Regimul se ține aproximativ 2 lunui, iar primăvara și toamna se umează o dietă preventivă, timp de o lună. Dacă nu se urmează tratamentul, gastrita poate da în ulcer, poate scădea absorbția vitaminei B12, pot apărea sângerări digestive sau poate chiar cancer gastric“, spune medicul Rareș Simionescu.

El ne transmite tuturor de Ziua Mondială a Sănătății multă sănătate și „să nu uitați să vă ascultați semnele corpului. El știe cel mai bine când ceva s-a stricat“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.