În seria de articole despre starea de bine, am discutat în fiecare episod, de la 3 la 27, despre câte o valoare care poate fi ori parte a stării noastre de bine, ceva ce deja știm că ne ajută și ne caracterizează sau ceva ce ne dorim să integrăm în viața noastră, în obiceiuri și activități, dar poate nu am experimentat prea des.

Cum știm ce este bun sau nu pentru noi și există oare o rețetă?

În primul rând, fiecare dintre noi suntem diferiți, ne asemănăm și ne deosebim în același timp. Sunt unele lucruri care ni se potrivesc și unele care nu ne sunt potrivite, sunt unele care ne plac și altele nu. Deseori facem compromisuri pentru a fi pe plac sau a ne integra în grupuri. Si totuși, aici este vorba doar despre noi, despre ceea ce simțim și cum simțim, despre cum rezonăm cu o valoare și cum nu avem nimc în comun cu o alta.

Fiecare dintre noi deținem într-un anumit procent, mai mic sau mai mare, toate aceste caracteristici despre care am vorbit, dar acestea diferă de la individ la individ, așa că nu suntem expresia vreunei rețete, suntem expresia propriei rețete, unice.

Astfel fiecare dintre noi suntem înțelepți, curajoși, umani, avem simțul deptății, al măsurii și manifestăm anumite forme de spiritualitate. Fiecare le avem pe toate chiar dacă uneori în procente de 1 %.

Dacă înțelepciunea este aceea pe care ne dorim să o dezvoltăm sau credem că am putea demonstra mai mult la acest capitol, sau pur și simplu este nevoie să fie…, știm că faptul de a vedea imaginea în ansamblu, perspectiva, adică pădurea, nu doar copacii, ne ajută să luăm decizii corecte în momentele dificile. Pentru a lua decizii bune, este important să fim curioși, pentru a cunoaște datele de plecare, pentru a avea informații cât mai corecte și mai clare, astfel ne putem antrena curiozitatea. Fiind curioși,  învățăm lucruri noi și iubind să învățăm, vom dobândi noi experiențe și posibilități de acțiune diverse. Știind mai multe lucruri, vom cântări, judeca situațiile mai drept și mai corect.Și cu toate acestea, având o așa mare zonă de expansiune la nivelul înțelepciunii, ne putem permite să fim diferiți, și să acționăm folosindu-ne creativitatea.

Dacă simțim că ne lipsește curajulsau am dori să îl manifestăm mai des, poate ar fi util să stăm de vorbă cu noi, să fi onești cu noi înșine, în primul rând și să vedem ce ne dorim cu adevărat, pentru a ne activa întreaga energie în direcția respectivă. Să poți să spui adevărul, să fii onest, este chiar un act de vitejie în zilele noastre, așa că îl putem exersa și cu noi și cu ceilalți. Dacă știm ce ne dorim și avem direcția, perseverăm în sensul dorit, depunem efort, cunoștințe, timp și energie. Știind ceea ce ne dorim, mergând pe drumul nostru și asumându-ne să fim curajoși avem și avântul de a ne reliza scopul, de a fi consecvenți, de a ne trăi viața.

Umanitatea este o calitate care ne plasează între oameni și oricât am fi de bine cu noi înșine, nu putem funcționa separat. Suntem ființe sociale și avem  dezvoltată o anumită inteligență socială  care ne ghidează în relațiile cu ceilalți, care ne indică cum să ne comportăm și care sunt limitele. Granițele sănătoase presupun să ne respectăm propria individualitate dar să nu o lezăm nici pe a celorlați, să știm ce vrem și ce nu vrem și să spunem acest lucru. Așa că, să ne amintim să fim buni, să facem bine cât de des putem, să ne iubim pe noi și pe ceilalți și să arătăm acest lucru. Este un echilibru între a ne face bine nouă fără a face rău celor din jur și a le face bine celor din jur fără a ne face rău nouă.

Simțul dreptății sau al justiției este cel care încearcă să îndrepe lucrurile atunci când ceva le-a dezechilibrat și corectitudinea este cea care intervine ca reglator. De asemenea este vorba de echilibrul dintre capacitatea de a fi parte a echipei și de a fi lider. Sunt momente când facem parte din echipă și este important să fim o piesă funcțională în angrenaj și sunt situații în care preluăm conducerea.

Cumpătarea ne aduce cu picioarele pe pământ chiar dacă uneori ne avântăm printre nori. E bine să fim și acolo sus dar este nevoie să ne ancorăm și în prezent și să fim prudenți  și chibzuiți, în ceea ce facem și spunem. Cumpătarea este legată de limite și de nevoia noastră de a ne conecta cu ceilalți, este vorba despre o echilibrare a interacțiunilor dintre noi, așa că uneori (des) este nevoie să ne autoreglăm, să iertăm și să fim modești.

Și în final, , reprezintă credința noastră că nu suntem aici doar pentru a viețui (a mânca, a dormi și a munci) ci pentru a trăi, a ne bucura și a aduce bucurie celorlalți,  pentru a avea un scop (sau mai multe) și că ceea ce percepem noi nu reprezintă totul. Astfel apreciem frumuețea din jurul nostru și ne bucurăm împărtășind-o, suntem recunoscători pentru ceea ce avem și pentru ceea ce experimentăm și avem speranță pentru mai bine. Traversăm viața cu zâmbetul pe buze, cu umor, cât de des putem și credem în ceva,  mai mare decât noi, ceva care acționează ca o forță în interiorul și/sau în exteriorul nostru.

La final vă propunem un proiect de lucru al dumneavoastră cu dumneavoastră în care să exersați fiecare valoare timp de o săptămână, să vă concentrați pe fiecare dintre ele, pe rând, să vă observați comportamentul  și să vedeți ce poate fi îmbunătățit. Anul nou vine în curând și putem să ne dăm un restart și să devenim o variantă mai bună pentru noi înșine.

Dacă există întrebări legate de acest demers, sau poate curiozități, vă pot răspunde în comentarii sau în discuții private.

Desigur, dacă doriți să fiți asistați pentru a realiza o schimbare de durată, consistentă a parcursului dumneavoastră personal, vă stau la dispoziție. Formarea mea ca și consilier și psihoterapeut este realizată inițial în Terapii Scurte Colaborative Orientate pe Resurse și Soluții așa că plec de la ideea că oamenii au resurse și trebuie doar să le identificăm împreună pentru a-i ghida spre scopul lor, pentru a se autocunoaște și pentru a-și îmbunătăți viața. În cadrul acestei formări am abordat și trauma și istoria de familie, pentru a putea aborda cu clienții și aspecte mai profunde ale psihicului. A doua formare este realizată în Terapii de Familie – Familie, Cuplu și Copil și astfel pot să abordez problemele legate de relații de familie, cuplu și copii în manieră sistemică. Folosesc și niște sisteme de monitorizare a progresului clientilor, a stării de bine și a nivelului de stres și un feedback pentru cât de mult am fost de folos sau nu, pentru a mă regla ca să ajut cât mai mult persoana din fața mea.

Dacă doriți, puteți să îmi scrieți la adresa cristina.eftimie@yahoo.com sau prin formular pe site, la finalul acestui articol, dacă dați clic pe numele meu.

Mulțumesc!

Psiholog Cristina Eftimie

Nota redacției: Citiți cartea “Art-terapia în educația și recuperarea copilului” scrisă de psihologul Cristina Eftimie! O să înțelegeți importanța relației cu copilul, nevoile lui și modul creativ și artistic prin care putem ajuta și consolida relația cu cea mai importantă ființă din viața noastră. Dacă nu o găsiți în librării, vă rugăm să apelați direct la autor. Lectură plăcută și utilă!

Articole anterioare:

Starea noastră de bine (27) –Spiritualitatea

Starea noastră de bine (26) – Umorul și importanța lui

Starea noastră de bine (25) – Speranţa

Starea noastră de bine (24) – Recunoștința

Starea noastră de bine (23) – Aprecierea frumuseții și a excelenței din jurul nostru

Starea noastră de bine (22) – Autoreglarea sau capacitatea de a ne calma, regla și echilibra singuri.

Starea noastră de bine (21) – Prudența sau chibzuința

Starea noastră de bine (20) – Umilinţa (modestia) și implicațiile ei.

Starea noastră de bine (19) – Iertarea

Starea noastră de bine (18) – Capacitatea de a munci în echipă

Starea noastră de bine (17) – Capacitatea de a conduce și a ne conduce viața

Starea noastră de bine (16) – Corectitudinea

Starea noastră de bine (15) – Inteligența socială

Starea noastră de bine (14) – Iubirea

Starea noastră de bine (13) –Bunătatea

Starea noastră de bine (12) –Pofta de viață, entuziasmul sau avântul

Starea noastră de bine (11) – Perseverența

Starea noastră de bine (10) – Onestitatea

Starea noastră de bine (9) – Curajul sau vitejia

Starea noastră de bine (8) – Perspectiva

Starea noastră de bine (7) – Dragostea de a învăța

Starea noastră de bine (6) – Hotărârea ca parte a înțelepciunii

Starea noastră de bine (5) – Curiozitatea

Starea noastră de bine (4) – Creativitatea, componenta înțelepciunii

Starea noastră de bine (3) – Ghidarea după valori

Starea noastră de bine (2) – Cu cine ne înconjurăm?

Starea noastră de bine (1) – Învățăm de la copil

Bullying (10) – Reflectare și feed-back în ceea ce privește bullying-ul în școli

Bullying (9) – Jocuri și sugestii de activități care îi pot ajuta pe copii să înțeleagă fenomenul de Bullying în școli

Bullying (8) – Acțiuni clare pe care le putem face în situațiile identificate

Bullying (7) – Cum gestionăm în mod practic cazurile de bullying? Ce facem?

Bullying (6) – Strategii pentru o școală care se opune bullying-ului

Bullying (5) – Mituri și realități despre bullying

Bullying (4) – Programe eficiente împotriva bullying-ului în școli

Bullying (3) – Alte considerente despre bullying

Bullying-ul în școli (2) – cauze și efecte

Bullying-ul în școli – partea 1

Cum vorbim cu adolescenții? Cum îi facem să asculte și să vorbească despre problemele lor?

Părinte perfect sau părinte suficient de bun?

Ce-i place copilului tău? Cum irosești materialul destinat încercărilor și erorilor?

Micii corporatiști – copiii obosiți de ambiția părinților

Psiholog Cristina Eftimie: Metode de gestionare a furiei la copii

Tradiția cititului în familie – un obicei islandez sănătos

Mami lucrează la servici’, tati la muncă…….

Psiholog Cristina Eftimie: IDENTITATEA ÎN ADOLESCENȚĂ

Psiholog Cristina Eftimie: Copiii ne pedepsesc atunci când nu ne facem timp pentru ei

Psiholog Cristina Eftimie: Bunici mai buni decât părinți?

Psiholog Cristina Eftimie: Jocuri ale emoțiilor

Psiholog Cristina Eftimie: EMOȚIILE SE SIMT ÎN CORP

Psiholog Cristina Eftimie: CUM SE VĂD EMOȚIILE – EXPLICAȚII PENTRU COPII

Psiholog Cristina Eftimie: Emoțiile copiilor și vocabularul emoțional

Psiholog Cristina Eftimie: Alternative la NU când le vorbim copiilor

Psiholog Cristina Eftimie: Copilul și etichetele pe care i le aplicăm

Psiholog Cristina Eftimie: Cum să-ți convingi copilul să citească?

Psiholog Cristina Eftimie: De ce este important să le citim copiilor?

Psiholog Cristina Eftimie: Retragerea afecțiunii părintelui atunci când copilul a greșit

Psiholog Cristina Eftimie: Copilul mic și televizorul

Psiholog Cristina Eftimie: Să vorbim corect cu copilul!

Psiholog Cristina Eftimie: Joaca cu tatăl sau joaca cu mama

Psiholog Cristina Eftimie: A fi aici și acum!

Psiholog Cristina Eftimie: Despre Separare și Încredere

Psiholog Cristina Eftimie:Tantrum sau furia copiilor atunci când apare un frățior

Psiholog Cristina Eftimie: Seara și crizele de afect ale copiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.