E o perioadă tragică și agitată pentru Marea Britanie, marcată de atentate sângeroase, alegeri parlamentare în urma cărora nici o formațiune nu a obținut o majoritate confortabilă, Brexit și un incendiu devastator care a curmat zeci de vieți. În ciuda acestei situații complicate, premierul Theresa May a acceptat să vorbească și despre o serie de probleme personale, mai puțin cunoscute de marele public.

Theresa May a fost diagnosticată cu diabet de tip 1 (insulino-dependent) în 2012 iar, de atunci, își injectează singură insulină, în zona abdominală, de 4-5 ori pe zi. Politiciana în vârstă de 60 de ani spune însă că nu a permis bolii să-i schimbe prea mult stilul de viață sau s-o rețină să-și urmeze asiprațiile, indiferent cât efort a presupus acest lucru.

Am diabet de tip 1. Ceea ce înseamnă că atunci când iau masa, trebuie să-mi injectez insulină. Și exact așa fac de patru ori pe zi sau chiar de cinci. Cu timpul însă toată treaba devine simplă rutină. Ești dependent de acea injecție și pur și simplu ajungi s-o incluzi în rutina cotidiană. Cel mai important lucru pentru mine ca diabetic a fost însă să nu las boala să mă oprească din a face ceea ce-mi doream”, a declarat Theresa May, recent, într-un interviu.

Ce este diabetul zahart de tip 1?

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul nu poate secretă insulină, un hormon necesar transformării zahărului în energie. Fără insulină, zahărul acumulat în sânge poate atinge valori periculoase. Persoanele care suferă de acest tip de diabet trebuie să urmeze tratament cu insulină pentru tot restul vieţii, pentru a evita complicaţiile ulterioare.

Diabetul de tip 1 poate să apară în orice moment al vieţii, însă este mai periculos atunci când este diagnosticat înainte de vârstă de 19 ani. Acesta poate să apară atât la sexul feminin, cât şi masculin.

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele de la nivelul pancreasului ce produc insulină, în comparaţie cu diabetul de tip 2, în care pancreasul nu este atacat. Simptomele sunt asemănătoare în diabetul de tip 1 şi cel de tip 2, însă acestea apar mai rapid în primul caz.

Care sunt semnele şi simptomele diabetului de tip 1?

Semnele şi simptomele diabetului de tip 1 tind să apară brusc şi pot include:

  • setea excesivă, mai predominantă decât de obicei
  • gură uscată
  • respiraţie fructată
  • urinarea frecvenţa
  • scăderea în greutate neintenționată (chiar dacă mănânci bine)
  • creșterea senzației de foame
  • senzația de oboseală

Multe persoane care suferă de diabet de tip 1 pot suferi de afecţiuni neplăcute ale pielii, precum infecţii bacteriene sau fungice, mâncărimi sau circulaţie deficitară.

Sexul feminin este mai expus la infecţiile fungice genitale. Bebeluşii pot dezvoltă candidoza, ce poate fi răspândită uşor din zona scutecului până la stomac.

Care sunt complicaţiile diabetului de tip 1?

Atunci când zahărul din sânge nu este controlat, diabetul de tip 1 poate cauza apariţia mai multor simptome, precum:

  • amorţelile şi furnicăturile la nivelul picioarelor
  • vederea înceţoşată
  • scăderea severă a glicemiei (hipoglicemia)
  • leşinul

Dacă nivelul glicemiei este prea mare sau prea mic, se poate instala comă diabetică, ce poate să apară fără vreun simptom în prealabil. Comă diabetică necesită tratament de urgenţă.

Cum este diagnosticat diabetul de tip 1 şi ce complicaţii pot să apară?

Diabetul poate fi diagnosticat pe baza valorii glicemiei din sânge, atât în momentul examinării, cât şi prin dozarea hemoglobinei glicozilate (ce indică valoarea glicemiei în ultimele 3 luni). Testele trebuie efectuate în două zile separate.

Menţinerea unui nivel crescut de zahăr în sânge poate afecta mai multe sisteme ale corpului. Diabetul de tip 1 favorizează apariţia bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral, insuficienţei renale, tulburările de vedere sau chiar orbirea, bolilor gingivale şi căderea dinţilor sau lezarea nervilor de la nivelul mâinilor, picioarelor şi al unor organe.

Cea mai bună metodă de a preveni apariţia complicaţiilor este de a verifică zilnic nivelul zahărului din sânge. Puteţi realiza acest lucru prin intermediul unui glucometru la care se ataşează nişte benzi speciale ce permit verificarea sângelui. Rezultatele apărute sunt necesare pentru a alcătui planul de tratament şi anume dozele de insulină ce trebuie administrate.

Pentru a ţine sub control diabetul de tip 1, este necesar să va monitorizaţi nivelul zahărului din sânge, să adoptaţi o dietă sănătoasă şi adecvată diabetului, dar şi să optaţi pentru un plan de exerciţii fizice de intensitate uşoară sau medie. Exerciţiile fizice trebuie efectuate în mod constant, însă numai după ce aflaţi indicaţiile de care trebuie ţinut cont înainte şi după acestea.

Care este cauza diabetului zaharat de tip 1?

Cercetătorii nu cunosc bine cauzele de diabet zaharat tip 1, dar se ştie că genele joacă un rol important.

În prezent, nu există nici o modalitate de a preveni diabetul zaharat de tip 1, dar acesta poate fi tratat. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 pot trăi o viaţă lungă şi sănătoasă dacă respectă indicaţiile medicilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.