Înainte de a pleca la mare, nu ar strica să faci o vizită medicului de familie, mai ales dacă ești părinte de copil mic. Pe lângă o verificare de rutină a stării de sănătate a micuțului, medicul îți poate da informații importante cu privire la conduita pe plajă și te va sfătui, cu siguranță, să pui în bagaje și o trusă de vacanță pentru situații de urgență. O vei folosi – atenție! – doar până la consultarea specialistului, pentru a împiedica deteriorarea gravă a stării micuțului pacient sau a oricărui membru al familiei.

Pentru că ne pasă de sănătatea și confortul cititorilor noștri, am cerut ajutorul unuia dintre cei mai renumiți medici de familie din București, dr. Aurelia Dăscălescu, în planificarea trusei cu pricina.

Domnia sa face o serie de precizări importante: în cazul în care micuțul este încă sugar, poate ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-ți petrece vacanța pe plajă din cauza riscului uriaș de deshidratare la care îl expui pe micuț. Literatura medicală recomandă să nu se meargă cu copilul pe plajă (poți să mergi cu el într-o stațiune de pe malul mării, dar statul efectiv pe plajă poate fi extrem de dăunător) până la vârsta de doi ani. Riscul de deshidratare persistă, din cauza temperaturilor mari, chiar și atunci când sugarul stă permanent sub umbrelă sau în cortul special de plajă.

Dacă totuși decizi să te duci, ar fi bine, cel târziu la ora 10 dimineața, să te retragi cu el de pe plajă. Chiar și până la acea oră îl vei proteja însă de soare cu ajutorul cremelor de bebeluși cu factor de protecție 50+ , îi vei pune întotdeauna ceva pe cap și-l vei îmbrăca în hainuțe adecvate. Toate zonele descoperite vor fi unse cu crema protectoare pentru a evita orice pericol.

Atenție! Laptele praf nu se prepară pe plajă și sub nicio formă nu mai trebuie dat sugarului la o jumătate de oră după ce a fost preparat! Ar fi indicat să-l pregătiți în camera de hotel, în condiții adecvate de igienă, și să-l serviți micuțului imediat.

Iată ce ar trebui să conțină trusa-minune, valabilă în cazul copiilor de peste doi ani:

  • Antitermice (Ibuprofen și Paracetamol – mărcile pe care știți că le tolerează micuțul – care se vor administra alternativ în cantități corespunzătoare greutății și vârstei copilului). Orice mamică trebuie să încerce să scadă febra copilului până ajunge cu el la medic. Dacă temperatura este mare, puteți pune un supozitor și să încercați să ajungeți cât mai curând la medic sau să intrați în legătură telefonică cu medicul de familie/pediatrul. De asemenea, supozitoarele contra febrei se vor administra în funcție de greutatea corporală și vârsta copilului).
  • Antialergice. Pentru mușcări de țânțari/alte insecte, puteți folosi Fenistil gel iar pe gură, în cazul uner alergii ușoare, puteți administra (până luați legătura cu medicul) siropuri precum Aerius, Zyrtec, Claritine, în doze corespunzătoare vârstei și greutății copilului.
  • Antidiareice. Hidrasec, probiotice sau eubiotice, săruri de rehidratare orală. Toate se administrează – în doze corespunzătoare vârstei și greutății copilului – până se ajunge cu copilul la medic sau până răspunde doctorul de familie la telefon, în încercarea de a stabiliza situația și de a împiedica degradarea stării copilului. În caz de diaree și vărsături, rehidratarea se face lent cu ceai de mentă și săruri de rehidratare (câte o linguriță din 5 în 5 minute). În niciun caz nu se face automedicație pe o perioadă mai mare de câteva ore.
  • Trusa mai poate să conțină medicamente pentru răul de mașină, care să previna greața, ceva pentru dureri în gât, termometru, picături de nas, iar pentru mici accidente – comprese sterile, apă oxigenată, rivanol.

În niciun caz nu se face automedicație pe o perioadă mai mare de câteva ore și în niciun caz nu se administrează antibiotice fără acordul medicului (este una din cele mai frecvente greșeli pe care le fac mămicile care au senzația că au suficiente cunoștințe medicale pentru a-și trata singure micuții).

De asemenea, ATENȚIE mare la mâncărurile servite pe plajă, în soare, care pot afecta grav sănătatea copiilor și vă pot transforma vacanța într-un coșmar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.